Гоним седмичния рекорд през май на заразени

Ямбол, 4.10.2020 г.

През тази седмица Ямболска област има нов пик на заболели от коронавирус – общо 53 случая, което почти доближава своеобразния седмичен рекорд досега в периода 4-10 май, когато за седмица имаше 54 случая. Тогава помним, че пламна цялата ромска махала и се наложи да бъде отцепена от останалата част на града, а линейките хвърчаха и непрекъснато водеха нови и нови случаи в болницата. Тогава имахме огнище, а днес вирусът се разпространява дифузно и е още по-трудно да се разбере от какво и от кого да се пазим.

Днес има нови 9 положителни проби, вчера бяха 6, а в петък д-р Генчева, директор на РЗИ – Ямбол съобщи, че досега през седмицата има 38 случая на коронавирус.

Данни за конкретните случаи РЗИ не дава през почивните дни, но числата са достатъчно показателни сами по себе си, още повече че обикновено в неделя за Ямбол няма нови случаи, тъй като лабораториите не работят, но явно в петък е имало повече проби и резултатите на някои излизат сега.

Общо 483 са официално регистрираните случаи на коронавирус в областта, което представлява 37,76 души на 100 000 население (б. р. 483 случая делено на 127 882 души, колкото показва справката по настоящ адрес по данни на ГРАО). По този показател областта ни държи едно от челните места в страната след безспорния първенец – Благоевград.

About the Author :

Leave a reply