Гоним най-бедната област по раждаемост

1375883145Ямболска област се срина до предпоследно място по раждаемост през 2016 г., показват данните на Информационната система за раждания на Министерството на здравеопазването. Според нея през миналата година в региона са се родили само 492 бебета, което е с 19 по-малко спрямо родените през 2015 г.

Само най-бедната област в региона има по-лоши показатели от нашата – във Видин има 413 новородени. Година по-рано сме били с едно място напред, защото зад нас освен Видин е  била и област Разград, но през 2016 г. там са се родили с 497 деца.

От община Ямбол пък съобщават, че по постоянен адрес в общината през 2016 г. са регистрирани 692 новородени, които били с 34 повече от 2015 г.

Драстичната разлика между двете числа се дължи на разликата в двете информационни системи – тази на здравното министерство регистрира само новородените в здравните заведения в областта, т. е. бебетата, които са проплакали в двете болници в Ямбол и Елхово.

Регистърът на община Ямбол по постоянен адрес отчита както новородените в болницата в Ямбол, така и родените в съседни области, защото от години ямболските жени предпочитат условията за раждане в съседен Сливен, а дори и в болниците в Стара Загора и в Бургас. Освен това в община Ямбол са регистрирани и всички родени деца в чужбина, чийто родители са с постоянен адрес в Ямбол, за да могат да получат и българско гражданство, така че е трудно да се установи колко от водещите се по регистър новородени реално се отглеждат в града.

Факт е обаче отчайващата тенденция за цялата страна, че раждаемостта пада застрашително, защото през 2016 г. са се родили по-малко деца дори от кризисната 1997 г., а видимо в Ямбол този проблем е един от най-тежките в цялата страна.

От общината съобщават още, че тези 692 новородени били основно с традиционни български имена, но сред тях имало и по-екзотични като Андрю, Мануел, Нейтън, Уилям, Вивиен, Макс, Джейзи, Лео и др. Оказва се, нетрадиционните имена са по-характерни за момчетата, отколкото за момичетата.

Общо 368 са издадените актове за сключен граждански брак през 2016 г. Прекратените бракове са 157. Любопитно е, че най-възрастният съпруг е на 81 години, като той е рекордьор и по отношение на най-голямата възрастова разлика със своята половинка – дамата е 62-годишна. От общия брой на браковете през 2016 г., 39 са смесени. Пресъставените от чужбина актове са 24, като държавите, в които са били сключени браковете са: Великобритания, Германия, Испания, Италия, Норвегия, Австрия, Швейцария, Албания, САЩ, Англия, Сърбия, Ирак, Тунис, Гърция, Узбекистан, Индия и Македония.

Според данните от дирекция „Регистрация и гражданско състояние” през 2016 г. отрицателният прираст в община Ямбол е бил по-малък със 118, защото издадените актове за смърт са били 1113, с 84 по-малко, в сравнение с 2015 г.

About the Author :

Leave a reply