Голям интерес към нощта на музеите

DSC04196a„Нощта на музеите” в Ямбол се радва на небивал интерес. Половин час след началото на инициативата пред Историческия музей и Художествената галерия кипи необичайно оживление. Непрекъснато прииждат хора, някои от които провокирани от участие в играта, а други просто, за да разгледат експозицията.

 

DSC04215aИнициативата започна от Историческия музей, където се бяха погрижили да провокират наистина итереса на посетителите. Освен играта „Моето музейно преживяване”, от Музея бяха направили интересна и полезна томбола.  Всеки може да изтегли късметче, да прочете интересен исторически факт, свързан с Ямбол, и да си провери късмета.

 

DSC04203aЗа награди бяха подготвени карта на туристическите обекти в Ямбол, химикали, сувенири и др., а Христина Женкова раздаше интересни исторически материали, сред които издание на Музея за ямболските банки и за средновековните накити.

 

 

DSC04210aНа втория етаж на Музея имаше възможност посетителите да се облекат в римски одежди и да се снимат за спомен.

Тези, които искат да се включат в играта, могат да си вземат талон за участие. В Историческия музей те трябваше да разгледат експозицията на първия и втория етаж и да открият 4 предмета, които не са си на мястото, след което получават печат и се запътват към Художествената галерия.

DSC04230aТам ги чакат въпроси, които отново изискват да се разгледат залите на галерията, но с мисъл. След което трета част от играта продължава в Музея на бойната слава, където също има различно условие на играта. След получаване на трите печата, участниците в играта трябва да се върнат отново в Историческия музей и да ги поставят в урната. Томболата ще приключи в 22 часа.

Не липсваха и куриози. Дама, изтегли късметче и вместо да прочете интересния исторически факт за Стоян Митев, тя започна да пита може ли да си вземе химикал.

DSC04228aВ Художествената галерия пък възрастна дама се възмути от главата на проф. Иван Славов от изложбата на Тодор Ялъмов, която според нея била много грозно набита на една пръчка като на кол. Възмутено тя отиде да направи забележка на уредника и не искаше да разбере, че това е авторско решение, и че на поставката има надписи, които са част от общото внушение на скулптурата.

DSC04241aДиректорът на Историческия музей Стефан Бакърджиев се пошегува, че целта на тази иинтересна инициатива била да научат хората къде са музеите и галерията, а след това и започнат да разбират изкуството.

А целта явно беше постигната, защото лично аз не съм виждала повече хора в галерията и музея, освен ако няма изложба или някаква инициатива. Радващото беше, че имаше и много млади хора.

Диана Иванова

DSC04214aDSC04218aDSC04219aDSC04235aDSC04236a DSC04231aDSC04237aDSC04239aDSC04240aDSC04223a

About the Author :