Голямата награда на фестивала „Михаил Лъкатник“ грабна спектакъл на Столичен куклен театър

1-Голямата награда на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ –  „Играещият човек“, бе присъдена на спектакъла „Момче и вятър“ на Столичен куклен театър. Това бе оповестено на официалното закриване на XX-тото юбилейно издание на фестивала, състояло се вечерта на 28 април в Ямбол.

По традиция  церемонията по награждаването започна с връчване на наградата на детското жури. Тя бе за спектакъла „Палечка“ на ямболския куклен театър „Георги Митев“. Специалната награда на пресцентъра на фестивала получи уличен куклен театър „Мале мале“. Наградата на името на актьора от ямболския куклен театър Петър Марков – картина от съпругата му Дона Неделчева, бе за Стефан Димитров за ролята му в спектакъла на Столичен куклен театър „Момче и вятър“.

Директорът на Кукления ни театър Елена Дойчев, представи журито, оценявало спектаклите: председател бе заслужилият деятел на Руската федерация проф. Борис Голдовски, членове бяха театроведите Никола Вандов, Михаил Байков, Борислав Петранов и сценографът Ханна Шварц.

SAM_9995-Председателят на журито проф. Голдовски предаде поздравите на куклените актьори в Русия и конкретно от Московския куклен театър. Той отбеляза, че за пръв път в живота му сред журито нямало спорове при оценяването на изгледаните 11 спектакъла. „Особеното на фестивала в Ямбол е, че не е фестивал на висшите постижения, а е обективен – той показва реалната картина на живота на кукления театър. За всички ни е много полезно да видим и да разберем ситуацията в нашето изкуство такава, каквато е. Имаме сложно, магическо изкуство – оживяваме неживото“, каза председателят на журито. Пожеланието на проф. Голдовски към колегите му бе връщане към основната тема – куклата, „не й обръщаме достатъчно внимание“, смята той, но е убеден, че ще дойде време, когато пожеланието му ще се изпълни.

Приветствие от името на община Ямбол отправи заместник-кметът Илиана Бицова.

SAM_0019-Наградата на Съюза на артистите в България бе присъдена на Куклен театър “Георги Митев”- Ямбол за усилията в провеждането на фестивала. Наградата за актьорски дебют бе за актьорите Цветелина Николова, Никол Султанова и Златко Василев за ролите им в спектакъла „Палечка“ на Куклен театър – Ямбол. Наградата за оригинална музика получи Владимир Джамбазов за „Хензел и Гретел“ на ДКТ „К. Величков“-Пазарджик. Наградата за сценография бе за Крум Крумов за спектакъла „Необикновената принцеса“ на ДКТ „Иван Димов“-Хасково. Наградата за кукли и костюми бе присъдена на Свила Величкова за спектаклите „Палечка“ на ямболския куклен театър и „Огнивото“ на Куклен театър-Сливен. Наградата за женска роля бе за Ангелина Русева за ролите й в предходните два спектакъла. Наградата за мъжка роля получи Георги Спасов за спектакъла „Клоунът и неговите деца“ на театър „Ателие 313“-София. Наградата за актьорски ансамбъл бе присъдена на Изабела Иванова, Димитър Атанасов и Петър Влайков за ролите им в спектакъла „Необикновената принцеса“ на Хасковския театър. Награда за режисура не бе присъдена. Специалната награда на името на Георги Митев бе за режисьора Петър Пашов за спектаклите „Момче и вятър“ на Столичен куклен театър и „Клоунът и неговите деца“ на „Ателие 313“-София (в съавторство с Жени Пашова) и за цялостния му принос в развитието на българското куклено изкуство.

SAM_0004- SAM_0005- SAM_0008- SAM_0011- SAM_9978- SAM_9980- SAM_9985- SAM_9989-

About the Author :

Leave a reply