Големи собственици на земя в Ямболска област попаднаха при съдия-изпълнител

3_5Изкупилата много земеделска земя в Ямболска област  фирма „Слънчева Добруджа”  ще се наложи да се раздели с доста от имотите си, придобити от държавния поземлен фонд чрез компенсаторни бонове. Това се налага поради вземане на фирма „Таранис” ЕООД, регистрирана в Пловдив. Неин управител е Йонко Матански.

Първата публична продан е съвсем скоро, на 30 януари 2018 година, като тя ще се проведе в Районен съд-Елхово.  Фирма „Слънчева Добруджа” се появява с летящ старт през есента на 2012 година, когато се извършва продажбата на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. „Слънчева Добруджа”, която е собственост на Красимир Георгиев Апостолов, печели тогава на търга над  9 000 декара земи в Ямбол, Велико Търново, Сливен и Силистра.

Частният съдия-изпълнител Ирина Христова праща на продан ниви в селата Шарково, Стефан Караджово, Златиница. Лозя се продават в село Ружица, което също се намира на територията на община Болярово. Освен ниви и лозя, фирма „Слънчева Добруджа” може да се раздели на 30 януари и с пасища в селата Малко Шарково и Дъбово, като в село Дъбово пасищата са три на брой, като и трите са от 10 декара. На публичната продан в Елховския районен съд ще се наддава и за ливада в село Ситово, намиращо се също в община Болярово.

Съдия-изпълнителят е определил начална цена за пасищата от 3 3384 лева, но има едно пасище в село дъбово, което е на по-ниска стойност – 1 246 лева.

Фирмата, която досега е била собственик на тези земеделски земи, „Слънчева Добруджа” ЕООД, е регистрирана на 18 септември 2012 година в Русе. Само месец по-късно, през октомври , се появява при големите играчи в този бизнес, които изкупуват земи от Държавния поземлен фонд чрез компенсаторки.

Фирмата-взискател, „Таранис” ЕООД, праща на частен съдия-изпълнител и фирма, която е регистрирана в Ямбол. Това е „Нов фермер”, собственик е Гергана Цанкова Петрова. Нейната история в бизнеса е твърде любопитна, тъй като едва на 28 години тя регистрира фирмата, на същата дата през септември 2012 година, когато се появява и „Слънчева Добруджа” на Красимир Апостолов.

Макар да в все още в младежка възраст, Гергана Цанкова Петрова се присъединява към големите лъвове в бизнеса със селскостопански земи и купува с компенсаторки , както Апостолов, земя от Държавния поземлен фонд. Страхотен размах демонстрира младата жена, тя закупува имоти в общините Гулянци, Никопол и Плевен. Въпреки силното начало, вероятно нещо в агробизнеса не се е получило, защото Гергана Петрова е с възбрана върху част от имотите си, наложена по искане на същата пловдивска фирма „Таранис”, която чака пари и от проданта на имотите на „Слънчева Добруджа”ЕООД.

За разлика от публичната продан на „Слънчева Добруджа” които ще се продават в Елховския съд, имоти на фирма „Нов фермер” на Гергана Петрова са обявени за публична продан на 20 март 2018 година в Плевенския съд.

Там ще се очаква продажбата на ливади в село Муселиево, община Никопол, овощна градина в село Шияково, община Гулянци, лозя в село Въбел, Никополско. „Нов фермер” трябва да се раздели още с поземлен имот в село Драгаш Войвода, Никополско. По данни на портал „Нива”, който се позовава на вестник „Труд”, фирмата на 28-годишната Гергана Петрова е закупила 4 055 декара земеделски земи в община Монтана, като това също е станало с компенсаторки.

Фирмата е регистрирана през септември 2012 година в Ямболския съд от адвокат Кирчо Карагьозов, като по онова време кантората му е служила и за офис на „Нов фермер”.

About the Author :