Големият поет Балчо Балчев рецитира днес в родния Ямбол

БалчоЕдин поет, Балчо Балчев, роден в Ямбол, но живял малко край Тунджа, което не го прави по-малко свързан с нашия регион, тъй като родът на баща  му е от село Драма, се завръща днес в града ни. И в маранята на едно драмско пладне, настанила се още в студентските стихове на Балчев. Тогава, в ония пролети, Балчо бе като солунски атентатор на  националните студентски литературни четения в Шумен, и създаде сърцевината на страхотната си книга „Пролетни разпятия” .

Тя бе тъй трагично висока, че всяка следваща строфа на родения все пак в града-мъченик Ямбол поет, а не в Сливен, където завършва Френската гимназия, бе следена под лупа. В този контекст Балчев има тежка съдба, и не му бе лесно да продължи напред.

Същият този самобитен поет днес от 17 часа ще рецитира лириката си, нещо, което от съвременните български автори, май само той умее. Място на срещата е бившият ресторант „Кварта”, сега „Булевард”, а появата на Балчо Балчев е по покана на партия АБВ.

За поезията на Балчо ще говори един друг лирик, Росица Бакалова, която изповядва модерното ляво политическо мислене в последните години. Невероятно ще е обаче, ако на литературната вечер не присъства кандидат-съветникът от ГЕРБ Петко Йорданов. Директорът на ямболската Художествена галерия е най-добрият ямболски приятел на Балчев, който отсяда в неговото ателие, когато е в родния си град.

Всъщност, Йорданов и Балчев, са  от семейства на николапетковисти – бащите и на двамата са били политически репресирани.

Животът често е странна гара. Гара, на която се пишат дори ” Баладични писма”. Едно от емблематичните стихотворения на Балчо няма как да не прозвучи тази вечер, а вероятно и  някои от новите му творби ще тръгнат от тук.

Привечер, днес, от 17 часа.

About the Author :