Големият Ангел Попов в „Успелите хора на „Зора””

NEL_5275Втората среща от поредицата „Успелите хора на „Зора”” се проведе в арт салона на Народно читалище „Зора-1945”. Читалището подготви това начинание в годината, когато културната институция чества своята 70- годишнина. На срещата бе представен колоритния, висок, къдрав, достолепен, атрактивен, гръмовен Зевс Гръмовержец, всевластен Господар на куклите – Ангел Попов. Емблематичният актьор, носител на почти всички награди на община Ямбол и община „Тунджа”, си припомни годините, в които е бил в читалището – от 3 до 11 клас. Той разказа своите университети, преподаватели и ръководители, за пиесите, които е написал, за любимите си роли, за създадения от него втори частен куклен театър „Пипилота”, работил в читалище „Зора” от 31 декември 1991 година до 1996 година. Ангел Попов изтъкна, че всъщност е режисьор по образование, а актьор по призвание. Той сподели, че много се гордее с номинацията за престижната награда „Икар” в раздел „Куклено изкуство” за спектакъла „Спящата красавица” през 2007 година.

NEL_5335Радка Калудова, дългогодишен служител на читалището, разказа за престоя на актьора в театралния състав на културната институция.

Никол, Мелиса и Михаела от Театрална къща „Зора” поздравиха Ангел Попов със стихове. Актьорът бе поздравен и с перифразата на един стих от народния поет Трендафил Акациев:

NEL_5261Нямам рога и копита,

Имам коса и брада,

Искам аз да ви питам –

Лъв ли съм аз или да?!

Ангел Попов получи подарък и почетен диплом от читалището с пожелание за още много роли и спектакли.

NEL_5273 NEL_5307 NEL_5359 NEL_5364

 

About the Author :