„Голата маха”, която е „Малката русалка” , се завърна

DSC02529След  дълго, много дълго отсъствие, може би повече от 30 години,  статуята, известна сред някогашните ямболски младежи, а и не само сред тях, като „Голата маха”, се завърна.

Завърна се в интерпретацията на Руслан Русев-Роко, този път обаче изработена от пластмаса. Първата статуя беше от бронз, втората от мозайка – и двете обаче бяха откраднати или просто хвърлени в река Тунджа от местни келеши. Мястото, на което се събираха на тумби учениците най-вече от Математическата гимназия, от Техникума по механотехника и от Политехническата гимназия „Васил Левски”, опустя. По време на кметския мандат на Кирил Тодоров, този кът от знаменития ямболски парк бе обраснал в бурени, а и не само той, защото на практика градската градина изобщо не се поддържаше.

„Голата маха”, всъщност, няма нищо общо с прочутата картина на Франциско Гоя. В платното на испанския художник голата дама е полегнала знойно на пищно легло, и нищо от позата и не отпраща към ямболската статуя.

Творбата в нашия парк беше реплика на „Малката русалка”.  Тя тръгва от прочутата приказка на Ханс-Кристиян Андерсен, като през 1913 година на пристанището в Копенхаген е поставена статуя от бронз , която се превръща в един от символите на Дания.

Приликата между датската „Малка русалка” и ямболската „Гола маха”, не  подлежи на никакво съмнение, така че е неясно по каква асоциация  тази скулптура „отива” към сладострастната дама,  увековечена от Гоя през 1800 г.

Само 13 години по-късно Инквизицията решава въпроса, като конфискува „Голата маха”. И не само нея, а и „Облечената маха”, защото испанският майстор рисува и втора творба, като покрива с дрехи графиня Алба, за която се твърди, че е позирала за картината.

Втората „маха”, според някои, е дори по-еротична от първата, а явно така са считали и от Инквизицията, щом конфискуват и безобидния уж вариант.

“Малката русалка” на пристанището в Копенхаген също е гола, но позата е съвсем друга, както и излъчването й,  така че няма никаква прилика с картината на Гоя. Но съдбата и на бронзовата русалка, която тежи 175 кг , е също скандална.

От 1960 година насам „Малката русалка” е поваляна, на два пъти е обезглавявана, поливана е с розова, червена и зелена боя. Преди време към нея се насочиха мюсюлмански „блюстители на морала” и сложиха  фередже на символа на Дания…

Руслан Русев-Роко е създал изящна реплика на ямболската „Гола маха” и творбата от няколко дни привлича все повече погледите на съгражданите ни. Нужно е обаче да се направи малка пътечка  до статуята, за да могат хората да се фотографират до  нея, а не да газят из пръстта, която е подготвена за цветя.

Има наоколо достатъчно място за лехи от цветя.

Нужни са и няколко пейки, защото оная „Гола маха” от времето на соца, събираше младежите не само за игра на карти, а и в опит да се поуталожи избухналият пубертетен огън с по някоя целувка,  съперничеща на оная от филма „Отнесени от вихъра”.

Борислав Ненов

About the Author :