Годна за пиене вода

photo_verybig_1314654Все повече намаляват чешмите с годна за пиене вода в Ямболска област. Водата само в пет местни водоизточника в региона може да се пие, показва проверка, извършена в периода до 31 октомври от Регионалната здравна инспекция – Ямбол на 75 чешми в региона. При предишната проверка в средата на годината чешмите с хубава вода бяха седем, а началото на годината – 13.
Здравните инспектори са проверили състоянието на водата на местните водоизточници в петте общини на Ямболска област. Те са направили изследване на физикохимичните и микробиологични параметри. Основна причина за негодността на водата е завишеното количество на нитрати и на микроорганизми.
Три от седемте годни за пиене чешми са с минерална вода. Те се намират в град Стралджа – по пътя за с. Лозенец и в село Стефан Караджово – водоизточникът до музея и северната чешма. Останалите местни водоизточници, водата на които може да се пие, са в селата Бояджик – в парк „Гергана”, и Пчела – чешма „Майката”. В Ямбол проверените чешми са Белянката и „Черната чешма”, но и двете не стават за пиене.

About the Author :