Годишна среща на местните власти от Югоизточна България

IMGP9215В периода 17-19 май 2015 г. в град Пловдив се проведе Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. Тя бе открита от президента на Република България Росен Плевнелиев. Той участва в конференцията „Компетенции и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи”.

Представители на община Болярово в годишната среща бяха заместник-кметът Нина Терзиева и председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков. Във форума бе представена важната и ефективна роля на българските общини при бедствията през 2014 и 2015 г., опитът при управление при природни бедствия на Япония, Босна и Херцеговина, на местните власти от Република Сърбия и Македония по овладяване на кризата при наводненията. В срещата участват над 500 кметове и представители от Националното сдружение на общините в България и на местните власти от Югоизточна Европа, заместник–министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министри от кабинета

2„За новия програмен период ще бъде запазена управленската политика над половината от европейското финансиране да отива в местните власти. С изключение на тежката инфраструктура – магистрални пътища и железници, по-голямата част от останалите пари отиват в българските общини. Ще продължим да разчитаме те да са основната институция, която превръща парите в блага» – заяви по време на форума Томислав Дончев. Според него местните власти имат нужда от нови финансови източници, за да са независими, не само да чакат пари от държавата. Въпросът е как по най-добрия начин да се случи това. По време на форума на местните власти кметът на Велико Търново Даниел Панов – член на УС на НСОРБ направи ключова презентация за общинските данъци и такси и проведе множество срещи с министри от правителството и със свои колеги – кметове на общини от Югоизточна Европа.

 

About the Author :