Годишен обзор на сливенски автори през 2020 г.

На 5 февруари 2021 г. в отдел „Изкуство“ на РБ „Сава Доброплодни“, гр. Сливен се проведе за 22-ри път традиционният преглед на литературната продукция, създадена от творците на Сливен през предходната 2020 г.

За сътвореното в сферата на поезията обзор направи поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол. Сред  добрите попадения бяха поетичните книги на Кети Бозукова, Валентина Димитрова, Илко Илиев, Яна Стефанова и Васил Чапразов.

Димитър Бечев, литературен критик и директор на РБ „Г.С. Раковски“, Ямбол се спря на белетристичните постижения на сливенските творци, като очерта индивидуалните особености на таланта им, както и мястото на книгите в съвременния литературен процес. Сред белетристичните творби се открояват два романа – „Корени“ на Василен Васевски и „Жадни води“ на Соня Келеведжиева, както и уникалното библиофилско издание „Дамян Дамянов. Антология манускрипта“, под съставителството на Надежда Захариева. Разгледани бяха и голям брой краеведски книги, както и изданията на Регионална библиотека – Сливен.

В утвърждаващата се вече нова рубрика „Другият прочит“ писателят Любомир Котев направи критичен обзор на романите на Василен Васевски и Соня Келеведжиева и на поетичните книги на Валентина Димитрова и Яна Стефанова.

Свой прочит на романа „Жадни води“ от Соня Келеведжиева направи поетът Деньо Денев.

About the Author :

Leave a reply