Годишен литературен обзор в Сливен

Ямбол, 06.02.2023 г.

На 3 февруари 2023 г. в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон за двадесет и пети пореден път в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, гр. Сливен бе анализирана книжната продукция на сливенските автори за 2022 г. Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и региона бяха представени на 3 февруари 2023г. в читалнята на регионалната библиотека.

Целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. поезия и проза за възрастни /романи, разкази, новели, есета/, приказки и стихове за деца, монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, летописи, албуми, каталози на изложби, учебници и учебни помагала. Част от изданията, появили се на книжния пазар през изминалата година, вече са имали своята премиера, за други литературният обзор е първо представяне.

В раздел „Поезия” бяха представени 9 книги с поезия, между които юбилейното издание „Събрано“ на Радой Ралин, „Избрана лирика“ на Валентина Радинска, стихосбирките на Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел „Проза” се открояват издадените през 2022г. романи на Камен Васевски,  Росица Добрева и Луиза Абраамян;  сборниците с разкази на Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и др.

През 2022 г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература” с автори известни сливенски историци, фолклористи, библиографи и изследователи, журналисти, художници, театрали, педагози и преподаватели във ВУЗ. В представянето бяха включени и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Добри Чинтулов”, издаден по повод 200 г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията,  реализирани в рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с доклади от кръгла маса с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”, сборникът с наградени творби от Национален литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”, както и каталог от изложба илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „Илюстратор” за 2021 г.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от дългогодишните приятели на сливенската регионална библиотека и на сливенските творци – поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за разделите „поезия“ и „детска литература”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за разделите „проза” и „отраслова литература“/. Водещ на събитието бе журналистката Нели Димитрова.

В края на представянето известната художничка Димитрина Дойчинова дари на директора на регионалната библиотека в Сливен д-р Росица Петрова-Василева картина от последната си изложба, като благодарност за активната роля на институцията през годините за популяризиране творчеството на сливенските творци.

 

 

About the Author :