Гобленарската изложба „Рисувам с игла“ на 75-ия рожден ден на читалище „Зора“

Ямбол, 17.06.2020 г.

Осмата традиционна изложба гоблени, този път озаглавена „Рисувам с игла“, беше открита снощи в арт салона на читалище „Зора“. Тя е посветена на 75-та годишнина на читалището и символично бе открита точно на рождения му ден – 16 юни. В изложбата участваха 21 гобленари, сред които и един мъж. Те представиха 48 свои творения.

Сред гостите на събитието бяха Енчо Керязов – заместник-кмет на община Ямбол, Татяна Балъкчиева – заместник-председател на Ямболската търговско-промишлена палата, Георги Русев – директор на общинското предприятие „Туризъм и култура“, Стойка Цингова – член на читалищното настоятелство. Специални поздрави имаше и от кмета на Ямбол Валентин Ревански, който бе изпратил кошница с цветя за рождения ден на читалището.

Всички участници в гобленарската изложба получиха цвете и аплодисменти.

Припомнени бяха изключителните отличия, с които тази година бяха удостоени от Министерството на културата по повод 24 май читалището и неговият ръководител. За изключителния си принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност 75-годишното читалище „Зора-1945“-Ямбол получи грамота. А неговият председател Невена Димитрова, която тази година също навърши 75 години и посветила 40 години от живота си на културата, бе удостоена с Почетен знак „Златен век“ – „Печат на цар Симеон Велики“-сребърен и грамота.

В поздравителните си думи заместник-кметът Енчо Керязов отбеляза уникалният феномен, който представлява българското читалище, той подчерта факта, че „Зора“ се намира в смесен район, поради което има своето особено значение за нашия град.

Татяна Балъкчиева обърна внимание на факта, че в изложбата участват и 9 дами, които са се обучили на гобленарството по проект на Евроклуб „Жена“. Целта на проекта е превръщането на занаятите в атракция – притегателна сила за развитието на туризма. Акцентът е бил върху занаяти, популярни в региона ни. Освен гобленарството, другите са били дърворезба с проявен изненадващо голям интерес и грънчарство – изделията са изпечени в пещ. Спонтанно се роди идеята създаденото в последните две направления по проекта да бъде показано на бъдеща изложба в „Зора“.

Секретарят на читалището Евдокия Янкова подчерта, че 75 години вече „Зора“ изпълнява мисията си да бъде обединителен център на голяма част от територията на Ямбол. С благодарност и уважения бяха отбелязани всички служители и самодейци, които през годините са работили за името на читалището; многобройните ръководители, развивали и лансирали младите таланти; всички партньори и приятели. Безспорен е стремежът на „Зора“ да развива разнопосочна и актуална дейност, с което дава своя принос за културното развитие на община Ямбол.

Всички по-мащабни инициативи, посветени на 75-та годишнина на читалище „Зора“ ще се състоят през втората половина на годината, заради мерките за коронавируса, пренаписал плановете на всички ни: Националният детски фолклорен фестивал „Родило се преродила“; третото издание на „С песните на Европа; ученическият конкурс за поп и джаз пеене; срещите с български творци на словото. През лятото ще се случи инициативата „Младият Ямбол твори“. Тържественото отбелязване празника на читалището ще стане в края на октомври – началото на ноември по повод Деня на народните будители. Подготвя се и филм за 75-та годишнина на „Зора“, затова всички събития в момента се заснемат.

About the Author :

Leave a reply