Глоба от 150 лв. за нехуманен превоз на животни

DSC02167Глоба от 150 лв. за нехуманен превоз на животни грози продавачите и купувачите на животни от животинските пазари, ако не спазват правилата, за които вече стриктно ще следят ветеринарите. Това съобщи д-р Стоян Колев на областна епизоотична комисия, на която изнесе данни от доклад за нехуманното отношение към животните при продажбата им на животински пазари. Нарушенията основно са при превоза им и затова ще се следи стриктно да се спазват правилата.

В Ямболска област има два регистрирани животински пазари в Ямбол и в Елхово, които се ползват само в пазарните дни, които са понеделник и четвъртък за Ямбол и сряда и събота за Елхово. Досега те са били наблюдавани от официалните лекари на двете общини, но сега контролът ще бъде завишен.

Ямболският пазар отговаря на всички стандарти – ограден е, има рампа за разтоварване, има портал, който веднъж вече е бил краден, но е възстановен, има и отговорник за пазара.

За пазар в Елхово са направени предписания, че липсва рампа, няма портал и отговорник. И тук има перипетии, защото на елховския пазар е крадена мрежата.

Отсега нататък ветеринарните власти ще следят с какви превозни средства се превозват  животните до пазарите и до новите си стопани.

DSC02170Според ветеринарите общините трябва да сключат договори с регистрирани ветеринарни лекари, които да обслужват  животинските пазари.  Предложението е това да се извършва от лекарите, които обслужват общинските приюти. Общините трябва да му осигурят интернет и компютър, за да може да издава ветеринарните свидетелства за движението на животните и да водят входящо изходящ дневник на животните.

Стоян Колев припомни, че правилата за превоз на животни са много строги – само миналата седмица да санкционирани два незаконни превоза на кози и овце. Полицаите са установили в Боляровско и в Ямбол бус пълен с кози, и друг бус, пълен с овце общо близо 50 животни.

Немаркираните кози и овце са били евтаназирани, а тези, които са имали ушни марки са конфискувани в полза на държавата, заколени и дарени в домове за сираци и за стари хора.

About the Author :