Гледна точка: Кого обслужва полицията?

Работя в Драматичен театър „Невена Коканова” гр. Ямбол и по принцип всяка сутрин отивайки на работа ми се налага да минавам през фоайето на читалище “Съгласие”, където се помещава и театърът. На 21.06.2016 г. сутринта бях спрян на входа на сградата от униформен полицай, който ми забрани да влизам, под предлог, че във фоайето се провеждало някакво мероприятие. Влязох в театъра през страничен вход и впоследствие отидох във фоайето, като исках да разбера за какво точно става въпрос. Видях там няколко блок-маси обслужвани от фирма за кетъринг и самите гости на мероприятието – някакви световнонеизвестни особи с костюми и вратовръзки, като държа да подчертая, че полицаите наоколо бяха много повече от тях в т. ч. и офицери – полковници, майори. Оказа се, че въпросното мероприятие е било някакъв икономически форум, който се е провеждал в Синия салон на читалището, а фоайето се ползваше от особите (с костюми и вратовръзки) през почивките, като консумираха това, което беше на блок-масите – някакви напитки, бисквитки, вафлички, курабийки… Трудно ми беше да повярвам, че заради тези особи разположили се във фоайето и ядящи и мляскащи вафлички, бисквитки и курабийки, обикновените граждани не бяха допускани в читалището. С какво толкова бяха заслужили тази привилегия и с какво толкова щяха да им попречат гражданите? Впоследствие разбрах, че между присъстващите е имало и някакъв министър (или зам.министър), чието име не се постарах да запомня и че именно заради него е имало такова засилено полицейско присъствие и недопускане на граждани.
Правеше впечатление и пълната липса на организация. Полицията дори не е била предупредена колко и какви хора работят в тази сграда и че по принцип тук има голям поток от странични граждани посещаващи сградата и минаващи през фоайето. Това от своя страна водеше до хаос и допълнително създаваше напрегната и необичайна обстановка. Обикновените гражданите недоумяваха защо без нужда полицаите ги притесняват и безпричинно ги отклоняват от зоната на фоайето без да ги допускат в сградата.
Лично аз не можех да повярвам, че това е възможно да се случва в една цивилизована и правова държава и то в центъра на един областен град. Разпитвах разни хора, но никой не можа да ми каже, кой и защо е решил да се създава това напрежение – да отцепва район масово посещаван от граждани и да забранява достъпа им там, заради присъствието на някакъв си министър и то не защото този министър в момента е на работа и изпълнява служебни задължения свързани с управлението на страната, а само защото се намирал във фоайето на сградата и консумирал яденето от блок-масите. Това ли беше важната причина да бъде мобилизиран целият контингент полицаи на града и въоръжени до зъби да охраняват входа на читалището все едно, че охраняват държавната ни граница. При това забележете, тук говорим за читалище! НАРОДНОТО ЧИТАЛИЩЕ – СТРОЕНО ОТ НАРОДА И ЗА НАРОДА, със спомоществованията на обикновените хора, НАРОДНОТО ЧИТАЛИЩЕ, което би трябвало да бъде отворена територия за народа, територия за изява именно на обикновения човек. То беше блокирано от държавната полиция и обикновения човек беше гонен оттам най-позорно, за да не смущава с присъствието си особите (в костюми и вратовръзки), които се въртяха около блок-масите…
Нямам нищо против провеждането на подобни форуми, но не можеше ли това да стане по друг по-цивилизован начин – някакси дискретно, без да се натрапва с полицейско присъствие, без да се създава напрежение сред гражданите и без да се унижава достойнството им? Толкова ли е било трудно да се намери друго място за въпросното мероприятие с цел да се избегне нежелания контакт със случайни минувачи – примерно във фоайето на втория етаж на читалището, което не се посещава от никой или в някоя от конферентните зали на хотелите в града? Кому беше нужно да се натрапва пред очите на хората това присъствие на власт, да се демонстрират мускули и сила, сякаш управляващите нямат друг начин да докажат себе си, освен чрез нелицеприятни и унизителни за гражданите сцени?
saglasieДълго време се стараех да не обръщам внимание на подготовката за това мероприятие през последните дни. Гледах на него като на нещо, което не ме касае, въпреки че се усещаше напрегнатата обстановка. То не бяха ремонти на тоалетните на първия етаж, къртене на стени и плочки, вдигане на прахоляци и то точно по време на Театралните празници. Причината: Щял да идва Бойко Борисов, щял да посещава тоалетните и трябвало да остане доволен като ги видел. Общо взето това запомних от подготовката – тези тоалетни се правят само за Бойко Борисов и за никой друг. Обикновените хора няма да ги ползват, само той щял да ги ползва.
Всички сме се сблъсквали с подобни случаи на прекалено и ненужно раболепничене пред властта. Абсурди всякакви. Затова съм се старал да не им обръщам внимание, но след това унижение – да ме спират полицаи на входа на местоработата ми, да ме гледат подозрително сякаш съм престъпник и да ме третират едва ли не като човек втора категория, не мога да мълча. Това вече е прекалено! Ясно е, че някой някъде, в желанието си да раболепничи пред някой друг, си е превишил правата и е решил да унижава гражданите на Ямбол по този начин. Дали този някой е от общината, дали от полицията, не знам. Знам само, че това което се случваше в читалището по време на Икономическия форум беше нещо нередно – подигравка и обида за жителите на града.
Разпратих писмо до различни институции с въпрос, кой и защо е разпоредил да се отцепва този район и да не се допускат граждани в читалището. А също и да ми се отговори на важния въпрос:
Кого всъщност обслужва полицията? Обикновените хора, които редовно си плащат данъците и я издържат или въпросните световнонеизвестни особи, за които стана реч по-горе?
Все още нямам отговор…

Атанас Атанасов

About the Author :

2 Comments to “Гледна точка: Кого обслужва полицията?”
 • М
  June 26, 2016 - Reply

  Сигурно мерки за сигурност трябва да се взимат, но за мен специялно винаги ми е било обидно да ме броят човек втора ръка, от дълбоката провинция, когато идва някаква клечка от София. Последно се разгневих, когато идва Бъчварова и затвориха кръстовищата един час преди да мине .Тотална дезориентация на полицията- нали имат радиостанции и т.н.- да се разберат кога ще минава и да и осигурят коридор, толкова ли е слсложно да организираш преминаването през 4 кръстовища??!До кога ще роболетничат месните политици, мижатурки?!!?

 • Атанас Атанасов
  June 26, 2016 - Reply

  Първо, никой от гражданите не се е засилил да влиза в Синия салон, където беше мероприятието, но няма как да влезеш по някаква работа в читалището и да не минеш през фоайето, а то също беше окупирано заради блок-масите. И според мен не беше толкова въпрос на сигурност, колкото нежеланието на гостите да виждат случайни граждани наоколо. Пречат им на храносмилането ли? Не разбрах. Ами да бяха ги направили тези блок-маси някъде другаде, а не там откъдето минават най-много хора!
  Второ. Възниква въпросът: Какво му е народното на това читалище, след като обикновените хора ги гонеха оттам… и т. н. Всъщност въпросите, които будят размисъл около този случай са много повече.

Leave a reply