Гласът на протестиращите срещу мигрантите

DSC02562Кръстьо Драганов, кмет на село Бояново

Фактът, че има толкова много хора, които са дошли да протестират против изграждането на такъв бежански център, красноречиво говори, че Бояново е против. Местните се притесняват. Това са хора от други нацоналности, от медиите виждаме, че не са читави хора. Болшинството от тях са афганистанци и пакистанци, които навяват страх в хората.

Вчера в 16,30 ч. бях поканен на среща при областния управител с вътрешния министър. Тя ни увери, че действително лагерът ще бъде от затворен тип, с нужната охрана и достатъчно полицейско присъствие. Отделно ние поискахме камери допълнително да се сложат за по-голяма сигурност, поискахме и инфраструктурата да бъде пооправена покрай изграждането на тези лагери. Бяхме уверени, че ще се удовлетворят тези наши желания. Хората пак се страхуват, но по-малко, тъй като имаше вариант и се носеха слухове, че ще бъде от отворен тип, да бъдат настанени бежанците в бившите апартаменти на военнослужещи от бояновския гарнизон, което беше много опасно, виждате какви ексцесии стават в близките до нас лагери и това беше много страшно за възрастното население на Бояново.

Госпожа Бъчварова ми каза, че 52 фургона по 6 човека ще бъдат настанени вътре, което значи около 320-330 човека, а не както се говореше че до 2000.

DSC02522Калоян Желязков, организатор на протеста:

Дошъл съм от 300 км, но държа да отбележа, че не съм тук да всявам страх у хората, както се разпространи по медиите. Аз съм тук, за да защитя селото си, в което съм израснал, да защитя тези хора, страхуващи се от тези т. нар. бежанци, които не са никакви бежанци, а икономически мигранти, които не бягат от войната.

Никой от селото не знае точно какво ще се случи в бившето поделение. Никой не излиза с официално становище. Това, че лагерът ще е от затворен тип, не ме успокоява по никакъв начин. Това че мигрантите няма да имат право да напускат центъра, не значи че няма да го правят. Никой не може да даде тази гаранция, никой не може да даде гаранцията за сигурността на хората. Тук специално в селото има огромна битова престъпност, с която полицията не може да се справи, а какво остава, когато дойдат пришълци от други държави в това село.

DSC02442Христо Гечев, кмет на Гранитово:

Заставаме зад  Бояново, искаме Бояново да е за бояновци, България за българите, не искаме бежанци. Искаме нашите деца, нашите внуци, да ходят спокойно на училище и да се връщат. Нашите баби, майки, бащи и дядовци да спят спокойно.  Затова сме тук.

Ние сме готови да защитаваме Бояново и да не ги допуснем да дойдат в Гранитово. Ще направим всичко възможно да няма бежанци в нашия край. Ние сме готови да съборим нашите сгради, но да не ги настаняваме там. За Бояново не знам, но ако решат да го направят, ще помагаме.

DSC02471Желязка Добрева от Бояново:

Не искаме бежанци, ние нямаме нужда от тях. Ние имаме цигани тука, достатъчно са да сме в напраженеие. Чупят, хвърлят, влизат в къщите незаконно. Какво е това, на какво прилича. Щели да ги ограждат. Нищо не може да ги спаси, не може. Щом са решили, никой не може да ги спре.

Ние сме само в напражение, нищо друго не остава при нас, да не смеем да излезем. Утре зарази работи, какво ще правим ние, възрастни хора със 150 лв. пенсия. Може ли така. Ние не можем да си платим лекарствата, а камо ли другите неща.

Възрастна жена от Бояново:

Защо не помислят и за нас, откъде пари, ние със 150 лв. живеем. Кой мисли за нас? Колко пари давам аз за лекарства 100 лв. Мъжът ми е болен и аз съм болна, ама за бежанците ще има. И как, аз да не мога да изляза до магазин да отида. Не ги искаме това е.

DSC02456Валери Георгиев, полковник от резерва:

Не съм служил тук, артилерист съм, живея във Варна. Подкрепям протеста, защото смятам, че е национално предателство допускането на такива хора в България. Законите са ясни, на границата не трябва да се пуска никой, има пропусквателни пунктове. Който иска да дойде в България, добре дошъл, но официално, а нелегалните законът е ясен. Знаете ли кои са Стоил Косовски, Асен Илиев и Вергил Ваклинов? Това са момчета, дали живота на 20 години за охрана на границата, загинали на граничната бразда. Аз съм офицер от кариерата, дръжа на това. Син съм на офицер, аз съм офицер, брат ми е офицер, съпругата ми също е военнослужещ и животът ни е минал в армията и смятаме, че имаме право да искаме, защото защитата на отечеството е национална кауза. Ние сме толкова близки помежду си войници и офицери, защото носим под формата на шинела част от България, късче от българската земя.

Владимир Митев, полковник от резерва:

Служил съм в Бояново. Първите си лейтенатски години започнах тук, свързан е изцяло живота ми с тук по всякакъв начин. От тук познавам най-добрите си приятели за цял живот. С болка приемам новината, че в поделението, в което съм служил, ще бъдат настанени мигранти. Не съм против тях като хора, но просто това е подигравка с историята ни, а пък аз го приемам по-лично като подигравка с младостта ми. Дойдохме младо семейство със съпругата ми тука, участвахме в благоустрояване на селотои във поделението и сега… Хората (б. р. мигрантите) не са виновни, че ние сме превърнали в руини всичко, но не е този начинът за решаване на този проблем.

About the Author :

Leave a reply