Гласът на “Нощен хоризонт” в Стралджа

DSC00222Представители на Сдружение „Приятели на литературата” и ученици от секцията „Млад приятел на книгата” при библиотека Стралджа взеха участие в среща с Румен Стоичков, водещ на предаването „Нощен хоризонт” по БНР и автор на интересни книги.

Още при представянето на госта всички бяха наясно, че предстоят любопитни минути с един високоерудиран човек, за който пътуването из България и срещите с хората  стават  повод за написване на книги за  красотата на България, богатството на исторически и културни  паметници. С изненада стралджанските слушатели на „Нощен хоризонт” научиха, че предаването, което звучи повече от 30 години в часовете между 12ч. и 3ч., има всяка вечер по над 400 хиляди слушатели, че Румен Стоичков е най-дългогодишния  водещ, че никой не му е отказвал интервю, че между ревностните му слушатели са едни от най-известните интелектуалци на столицата и страната.

DSC00224Представяйки книгите си „Преди забравата” и „Из стръмнините на България”  Румен Стоичков разказа за пътуването си до изчезващи български села, в които времето е съхранило късчета памет, спомени за живот, интересни легенди. Според автора най-ценното от пътуванията му е усещането за щастие, което много често се крие в малките неща. „Всички села у нас са красиви и интересни, накъдето и да се обърнеш виждаш следите на историята, можеш да проследиш какво се е случвало преди десет, преди сто или преди 1000 години.” Без колебание гостът отговори на въпроса за бъдещето на българското село. „Зловещо е да стъпваш в опустяло селище, тишината плаши, но и предизвиква сетивата ти да търсиш, да любопитстваш, да научиш всичко за преди и сега. Имат бъдеще българските села, стига да се намерят хората, които да ги възродят!”категоричен беше той.

DSC05049Всеки от присъстващите, който пожела да има книгите на Румен Стоичков, получи и автограф.

Преди срещата в Стралджа Румен Стоичков имаше възможност да посети с.Воденичане, където е родната къща на  Станка Пенчева. Той сподели, че пази интересно интервю с поетесата отпреди 20 години, което има намерение да включи в следващата си книга.

При посещението си в Стралджа Румен Стоичков  се срещна  с кмета на общината Митко Андонов, който му подари книгите „Община Стралджа и преди това”, „100 причини да се гордея, че съм от Стралджа” и алманахът „Ако нямаш мечти…”  Гостът пожела да се разходи из града, за да заснеме войнишките паметници, читалището, църквата „Св.Архангел Михаил”… С интерес  разгледа   Историческия  музей, където пожела да научи любопитни подробности от  древната и по-нова история на общинския център.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е Българска филология и втора специалност История в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.  От 1988г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. Сътрудничи като репортер на предаването „12+3” по програма „Хоризонт”, в чийто екип е назначен през май 1992г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, с техните забележителности, с техните хора и проблеми. В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината.

Румен Стоичков е и дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”/от 1995г./  с над 1100 предавания. От 2008г. е главен редактор и на детското списание „Аз съм българче”. Носител на редица награди за журналистика като: Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена”(2005); Годишната награда на СБЖ – в раздел „радиожурналистика” (2007); Втора награда за репортаж в конкурса на проект „Новото тракийско злато” (2012).

В книгата „Преди забравата” (2012) са поместени 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни.

Книгата „Из стръмнините на България” (2014) съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище.

About the Author :