Главно мюфтийство не се яви пред Апелативния съд за делото ”Безистена”

БезистенаАдвокат Красимир Руев не се яви днес, 23 март, на делото в Апелативния съд-Бургас, относно собствеността на Безистена, въпреки че той е представителят на Главно мюфтийство по скандалната юридическа сага.
Адвокатът на община Ямбол Гочо Димов бе на линия, той каза за „Делник”, че очаква до един месец Апелативният съд в Бургас да излезе с решение по делото. На предишната инстанция община Ямбол спечели делото. То бе заведено преди три години, през 2013 г., от Мюсюлманското вероизповедание, популярно повече като Главно мюфтийство, което предяви иск за отнемане на имота от община Ямбол, и за „връщането му” на религиозната институция на турския етнос в България.
Преди три години в доста градове на България започнаха съдебни дела за връщане на бивши джамии на Главното мюфтийство, но в ямболския случай Безистена никога не е бил църковна сграда, и цялата версия на адвокат Руев се градеше на документ от османските регистри от 1845 година, в който се споменава за несъбрани наеми.
Тогава Безистена, както и винаги през вековете, е бил търговски обект, покрит базар, но въпреки този неоспорим факт, Главно мюфтийство се опита да прибере за себе си емблематичната за Ямбол сграда.
В Ямбол и днес има огромна джамия, която навремето бе реставрирана с много пари от българската държава, така че местните мюсюлмани имат къде да извършват религиозните си ритуали.

About the Author :