Главният архитект на Ямбол: „Нужни са 3 млн. лв. за „Съгласие”, така че дайте сградата на общината”

1347479542DSC06438Едно от най-скандалните, и същевременно вдигнали градуса на отчетно-изборното събрание на читалище „Съгласие” изказване, бе на Стоян Жечев, главен архитект на община Ямбол.

След като изслуша, далеч от първите редове, пренията относно поддръжката на огромната, но красива, и за капак, юридически безспорна като собственост на „Съгласие” сграда, общинарят обяви, че читалището не може да извади близо 3 милиона лева, колкото, според неговите сметки,  са нужни за ремонт на културната институция.

И предложи „Съгласие” да се откаже от собствеността си и тя да отиде в ръцете на кметската управа. Тази идея не е нова, на няколко пъти поне, по време на управлението си, а то влезе в деветата си година, кметът Георги Славов категорично не желае да отдели дори малки суми за поддръжка на монументалната сграда, макар по закон това да се изисква.

Каквото получава най-старото и голямо ямболско читалище, то идва от държавния бюджет, както и от отдаването на обекти под наем и от други собствени стопански дейности. И от даренията на спонсорите, част от които от  доста години са членове на Настоятелството.

Бившият шеф на Общинския съвет, собственик на „Промишлена енергетика”, и настоятел на  НЧ „Съгласие 1862” Стефан Лазаров, а и мнозинството от членовете на Общото събрание на  читалището, моментално парираха предложението на главния архитект за превръщането на читалищната сграда в общинска собственост.

„Да бе, да прибере общината  40 000 лева от наемите, които носят обектите в „Съгласие”, и после да се молим да ни ги преведат. Няма да стане този номер”, това бе един от коментарите, след изказването на Стоян Жечев. Главният архитект, за който така и не стана ясно дали е изобщо член на „Съгласие” или чисто и просто е пратеник на Бялата къща, бързо вдигна гълъбите, което подсказа, че е имал само една мисия за престоя си в Синия салон.

Друг от екипа на кмета, камо ли пък самият кмет, не се появиха на редовното отчетно-изборно събрание, което е, меко казано, странно, след като има комисия в Общинския съвет за „Култура, културен туризъм и читалищна дейност”.

Любопитно е, как при това положение, членовете на тази комисия, създадена при това наскоро, ще вземат решения за читалищата в града ни.

Паметливи твърдят, че за последен път през 2010 година читалище „Съгласие” е получило финансова подкрепа от община Ямбол, оттам насетне местната власт е пас и само прехвърлянето на собствеността на „Съгласие” я интересува.

По кретенския закон, приет преди години от парламента, градските читалища нямат право да кандидатстват с проекти за саниране, безумие, което и  ГЕРБ не премахва. Така се стигна до абсурда  села с 70 жители да имат санирани читалища за милиони, а в областните градове да се чудят как да вържат двата края при нуждата от ремонти.

Борислав Ненов

About the Author :