ГЕРБ си вкара автогол с шефа на съветниците в „Тунджа”, а Георги Славов загуби рунд

???????????????????????????????Този момък, ветеринарният лекар Георги Георгиев, май не е членувал само в Бирената партия. Ако бе членувал там, вероятно нямаше непрестанно да оплита конците – все пак кехлибарената течност носи просветление, поне така твърдят немците. Те затова и имат тъй много и тъй прочути бирени фестове.

(И градът-мъченик Ямбол тръгна по стъпките на германците, само че сътвори бирен фест през есента – хем студено, хем то си иска и традиции, тук винаги на почит са били по-твърдите горива)

ГЕРБ-Тунджа свали доверието си от доктор Георгиев, и то само 3 месеца, след като го качи на председателския пост в местния парламент на селската община. Шефът на партията на ББ в региона, и кмет на Ямбол, Георги Славов, тоя път нещо влезе в гюбрето. Най-напред той прати на кандидат-кметската писта друг лекар, само че хуманен  – Панайот Диманов.  Какви илюзии трябва да е имал Славов, за да счита, че в селската община Диманов ще спечели, си е малка мистерия. Д-р Диманов, партиен апаратчик от много време вече, почти сигурно е бил наясно как там шансовете му са никакви.

Преди на тая писта ГЕРБ бяха пускали Иван Йоргов. Бившият шампион по самбо е родом от община „Тунджа”, и поне го знаеха по селата. Докато появата там на Диманов ще е била  като пристигане на марсианец.

Не надценявам качествата на Георги Георгиев, който за пореден, четвърти път, спечели кметските избори. Георги, навремето,  когато в „Тунджа” се водеше свирепа битка между Костадин Георгиев и Руси Цветков, се яви от нищото. И, може да е странно за някои, но него го е измислила Стефка Керемедчиева. Типичен партиен кадър, тази дама, вече не в първа младост по онова време, била попаднала в тупик, в блато, да си го кажем по нашенски. Костадин Георгиев, лека му пръст, не бе лесен човек – не позволяваше никой да му се бърка в работата като кмет, а Керемедчиева, като всеки партиен деятел, считала, че тя също трябва да има важна роля.

Костадин Георгиев бе един навъсен човек, поне на първо четене, на второ не бе по-различно, което винаги ме е учудвало, защото и двете му дъщери са светли хора. Жена му също е с усет за насладата от живота, дори е малко ексцентрична –имаше време, когато се прибираше с файтон от центъра на Ямбол до апартамента им, до днешния „Вилтон”.

Тия, които знаеха Костадин Георгиев, обаче бяха наясно и с друго – решеше ли нещо, той не пускаше други в пиесата. А изборите идват, и трябва вариант, какъв – партийният щаб на БСП не знае.

И тогава, сякаш ей така, от нищото, изниква идеята на Стефка Керемедчиева за кмет БСП да издигне Георги Георгиев. Георги по онова време, преди 12 есени, е само един от многото служители в община „Тунджа”. На пръв поглед той не е особено общителен – ако прилича на някой от артистите, той може да е Белмондо, но не и Ален Делон, това в кръга на шегата, почти.

БСП не искат пак Костадин Георгиев да е начело на „Тунджа”, само че и не вярват повечето активисти на червената партия как тоя младок, Георги Георгиев, ще сбори оная сибирска мечка.

(Има неща, които много-много не са казване. Преди няколко месеца с новия стар кмет на “Тунджа” сме във фас пауза на баскетболен мач. И точно тая история си спомня Георгиев, а и аз скоро бях чел мемоарната книга на Керемедчиева – „Чу ли, ще се върна след малко”.

„Номерът е да се намери подходящ кандидат за кмет, навремето, помня  го, не вярваха, че аз ще спечеля. Идеята им се виждаше дори шантава на някои, ала сметките излязоха. Не се бъркам по принцип в работата на БСП-Ямбол, но там продължават да се въртят в тоя омагьосан кръг – нямали кандидат с лидерски качества).

Толкова от тоя разговор в баскетпаузата, има неща, които наистина още не са за казване.

Но към ГЕРБ и към първата  голяма издънка в кадровия сектор на Славов. Да заложиш за шеф на местния парламент в „Тунджа” на ветеринаря Георгиев си е катастрофа. При толкова много съдебни фронтове, на които трябваше да се явява шефът на ГЕРБ в Ямболска област, вероятно  Славов е загубил кондицията си, поне за малко. Или има нещо съвсем друго – тая община Славов не я брои, все още. Тя има много села – 44, ала малко жители,  и още по-малко собствени приходи. Макар че вече години наред печели много пари по европроектите. И то доста преди тая писта да стане ясна и на кмета на Ямбол.

Какво да се очаква от сваленото доверие на д-р Георгиев от страна на ГЕРБ? Вариантите може да се окажат любопитни – кметът на община „Тунджа” вече няколко мандата работи сред плаващи пясъци в тамошния общински съвет. Ту една формация, ту друга има огромни претенции, а кметът от  БСП няма мнозинство. Обаче хвана оная тънка пиеса, и все намира начин да укроти мераците им, и съветниците да не го секат често.

Даже изобщо да не го секат, когато той си провежда политиката.

В предния мандат на Георгиев, в един момент шеф на местния парламент в „Тунджа” стана Нели Славова. Активист на БСП, кметът и бе направил ихтибар, давайки й самостоятелна стая и там някакви други „екстри”.  Влиза обаче веднъж Георгиев, случих се тогава там, и виждам как оная дама няма абсолютно никаква самочувствие пред него. Тя застана права, а Георги по-скоро се направи, че не забелязва този неин жест.

Георгиев е играч от класа. Земеделците на няколко пъти му правеха номера с дубъла – вадеха на кметските избори неговия съименник Георги Петров Георгиев.  И двамата са момчета, раждани на село, кметът е от Крумово, опонентът му – от Хаджи Димитрово. Земеделците разчитаха не само на объркване при имената с бюлетините, разбира се. Там, в „Тунджа”, те считат зоната за своя.

Твърде стара представа, Никола Петков откога увисна на бесилото? И откога ТКЗС-та почнаха да се услаждат на мнозина, както сега пък им се услаждат някои видове субсидии. И някои видове европроекти…

„Така и не се научих да крада, ама това е положението”, казва в деня след поредната си победа на кметските избори Георги Стоянов Георгиев. Д-р Диманов едва-едва стигна до балотаж. „Що си слагаш пак това колче в дирника”, попитах тогава, след като спечели за четвърти път изборите, новият стар кмет, макар че то си е негова работа. А и все пак едно е да си кмет, друго – да се връщаш към учителската професия, Георгиев е завършил история. Не че е срамно, ала тук, в България, е така – само за няколко часа всичките ти големи приятели и поддръжници те пращат на бунището.

Та сега вероятно кметът на ”Тунджа” ще поогледа пейзажа, щом ходът на ГЕРБ, д-р Георгиев, тъй бързо претърпя фиаско. Съставът на селския парламент е достатъчно шарен, по тая причина за Георгиев може да е по-добре да не натиска човек от БСП да е начело на Общинския съвет.

Има филми, в които е добре някои реплики да са споделени. Особено ако не вредят на смисъла на сценариста. А тук и сега, босът на ГЕРБ в Ямболска област Славов загуби рунда. И то бързо, и тежко…

Изборната аритметика сякаш е все още в негова полза, ГЕРБ играят със земеделците често, така правят и мнозинството си, ала си паднал вече на ринга.

Борислав Ненов

About the Author :