ГЕРБ се гордеят, че са първи в Ямбол и Стралджа, но не признават, че е заради коалиция с местната власт в двете общини

Ямбол, 13.04.2021 г.

ГЕРБ се гордеят, че на парламентарните избори са се върнали като първа политическа сила в най-голямата община Ямбол и за първи път в съвременната история печелят в община Стралджа, но не признават, че това е постигнато благодарение на коалицията с местната власт в тези две общини, защото знакови общински съветници от групите на кметовете в Ямбол и Стралджа бяха на второ и шесто място в листата на коалицията. Това стана ясно на пресконференцията, която ГЕРБ без СДС и без областния председател Петър Киров даде, за да коментира изборните резултати.

Общинският председател на ямболската организация на ГЕРБ Александър Стойков обяви, че на областно ниво коалицията е втора политическа сила с 11 703 гласа и 24,38 %, а в Ямбол е първа с 23,82 % и 6479 гласа. В община Стралджа имат 30,73 % и 1352 гласа. Той отчете, че спрямо предходните парламентарни избори има отлив на гласове от тях, но спрямо местните избори за общински съветници качват резултатите си.

На журналистически въпрос дали този успех се дължи на коалицията с местната власт в Ямбол и Стралджа, защото в община Елхово, където ГЕРБ – СДС се явяват без чужда помощ, губят от „БСП за България“, Александър Стойков не отговори по същество, а заяви: „Тепърва ще правим анализи и няма как да отговоря какви са причините, факт е, че се възстанови доверието към ГЕРБ в най-голямата община в областта и се надяваме този факт да продължи и в следващи избори, а какви са причините няма кой анализатор да ви отговори“.

Областният управител Димитър Иванов добави в отговор, че след местните избори през 2019 г. ГЕРБ показала какво може да прави – да работи в интерес на гражданите. Според него след местните избори ГЕРБ показала с действията си, че заслужава доверието на гражданите и с това какво се е случило на територията на община Ямбол, община Стралджа и на останалите три общини с проекти, които са важни за всички жители на областта и за нейното развитие. Това бил един от факторите за добрия резултат на партията, защото показали каква е същността им – да работят в интерес на гражданите, че не работят за личния си интерес, а за развитието и реализирането на важните проекти на територията на община Ямбол.

Александър Стойков изтъкна, че целта им била да работят като отбор, а не за преференциален вот, но справка в официалните резултати показва, че само 49 преференции не са достигнали на кандидата на ГЕРБ – Елхово в листата Снежана Делчева, която е получила 770 преференции (6,58% при необходими 7 %), за да пренареди листата и да измести от второто място представителя на местната власт в Ямбол и общински съветник от партия „Пряка демокрация“ Станислав Говедаров.

Той самият коментира, че е щастлив, че се е включил в точно в този отбор, защото това бил отборът, свързан с реалната работа. Те не давали празни обещания, отборът знаел как се случват нещата, имал административен и политически опит, предизборната кампания свършила, времето за говорене свършило, време било да се свърши и някаква работа, която не била никак малко. Говедаров каза още, че другите обичали да говорят, те щели да се насочат към по-друг вид дейност и се надявал това да е успешният път. Имал енергията да даде всичко от себе си за града и за областта, защото това било най-важно. „Нашите избиратели трябва на първо място да знаят, че реално обещанията, които ние сме дали, не са празни, а това са наистина реални проекти, които с подкрепата на ГЕРБ и със задружна работа трябва да ги изпълним“, каза още новият депутат.

На журналистически въпрос как ще изпълнят ангажиментите, след като при обещаването им са били в позицията на управляваща сила, а сега вероятно няма да са такава, той отговори: „Да се надяваме, че наистина ще има правителство, дали ГЕРБ ще бъде в опозиция, ще видим, а на въпроса ще отговоря на следваща среща“.

На въпрос дали знае какви са възможностите на народните представители да работят за Ямбол, той отговори, че възможностите са много, но досега те не ги били изпълнявали в тази мяра и в тази сила, в която на гражданите им се искало, и това било минус за самите хора, които са ни представлявали. Припомняйки му, че до него стоят двама бивши народни представители (б. р. Александър Стойков – народен представител в 41 –то НС от 14 юли 2009 г. до 14 март 2013 г. и Димитър Иванов – народен представител в 42-то НС от 21 май 2013 до 5 август 2014 г.), той отговори, че може да се провери, когато те са били депутати какво се е случило (б. р. нека читателите да се сетят сами или да проверят каква работа е свършена през това време от тях за Ямбол).

Станислав Говедаров каза още, че в момента инфраструктурните проекти (за които ГЕРБ даде 7,6 млн. лв. в края на миналата година) са започнали, но това не значи, че ние трябва да останем само на тези проекти, а трябва да ги развием.

На въпрос към водача на листата д-р Димитър Рунков защо се е отказал да влезе в Народното събрание той отговори:

„Първо, аз съм от гражданската квота, това означава, че това, което гражданите преценят и искат е на първо място. Всяка среща през предизборната кампания за мен беше като една малка визитация, защото аз навсякъде срещах хора, за които съм допринесъл по някакъв начин за здравето им. Нормално е, човек да си зададе въпроси накъде е тръгнал, при положение, че явно е добър в нещо. Защо трябва да сменя веруюто си?

Второ, като водач на листа и като човек, който не е свикнал да губи е нормално аз да поема отговорността, затова че ние загубихме в област Ямбол.

Трето, за мен това, което предстои, няма да бъде парламент, а един тюрлюгювеч“.

На журналистически въпрос, че предварително се е говорило, че той е водач, но няма да влезе в парламента, д-р Рунков отрече и заяви, че единственото нещо, което го накарало да участва в тази кампания е каузата на Ямбол и неговата лична кауза – изграждането на новия болничен корпус.

По този повод той каза още: „Дано нещата да се развият максимално добре за България като цяло, но този мащабен проект отново е заложен на карта. Аз ще съм първия човек, ако не се случат нещата, който активно ще отстоява позициите за изграждането на този болничен корпус“. Той заплаши, че ако се стопира строежът, в болницата ще се създадат революционни настроения и затова останал като изпълнителен директор на болничното заведение.

На въпрос дали не е излъгал доверието на 1412 души, които са дали преференции за него, той отговори, че те са видели в него качествата на лекар, а не на политик. Затова според него няма смисъл, когато човек е добър в нещо, да променя веруюто си.

Д-р Рунков припомни, че досега за строителството на болнични корпус са платени само 13,5 млн. лв., а предстои още да се платят 13,5 млн. лв. – 5,4 млн. лв. през 2021 г. и 8,1 млн. лв. през 2022 г.

About the Author :

Leave a reply