ГЕРБ не „пусна” нито едно председателско място в комисиите на Общински съвет – Ямбол

DSC06021Макар и да няма пълно мнозинство в новия общински съвет в Ямбол управляващата партия ГЕРБ добре си опича работата и се опитва да си осигури пълен комфорт в постоянните комисии, а от там и в работата на целия местен парламент. 18-те съветници от ГЕРБ имат сигурни 2 гласа от коалиция „Народен съюз”, а с тях се очертава да гласуват и съветници от Реформаторския блок, като по този начин те могат да налагат всички сведени от кмета решения, а не бива да се забравя, че и партиен лидер.

Така на днешната сесия, която е и втора за новия общински съвет, ГЕРБ успя да получи всички председателски места на постоянните комисии и си осигури мнозинство във всички комисии, което й гарантира безпроблемно приемане на спуснатите и разпоредени решения.

Председател на комисията „Бюджет и финанси” е Волен Дичев, на „Общинско имущество и контрол на дружества с общинско участие” – Явор Брънков, на „Териториално устройство, транспор и екология” – Иван Йорданов, на „Образование, култура, спортни и младежки дейности” – Емилия Кремъкова, на „Здравеопазване и социални дейности” – Татяна Петкова, на „Законност и обществен ред” – Николай Костадинов, и на Постоянната комисия по Закона за предотвратяване и устанояване конфликт на интереси – Стефан Бакърджиев.

Прави впечатление и друго – най-активният съветник от БСП от миналия мандат – Мариета Сивкова, „стратегически” е махната от всички важни комисии – „Бюджет и финанси” и „Териториално устройство, транспорт и екология”, за да не задава и да не повдига неудобни въпроси на комисиите. Тя е сложена като зам.-председател на Постоянната комисия по Закона за предотвратяване и устанояване конфликт на интереси, която вероятно ще заседава най-рядко, защото на нея няма да й разпределят кой знае какви важни предложения, макар че важността й не трябва да се подценява.

Това отново показва, че и през този мандат ролята на Общинския съвет ще е сведена само до това да гласува безропотно и безмисловно всички сведени решения, без да се допусне да мине нито едно предложение на опозицията.

About the Author :