ГЕРБ иска БСП да стане присъдружна партия, каквато е АБВ, твърди Мерджанов

33993.jpg.pagespeed.ce.SPlC2CmLVx„ГЕРБ иска БСП да стане една препъната партия, присъдружна партия, подобна на АБВ”, това бе казано в словото на говорителя на БСП Атанас Мержанов в Ямбол, когато, на 26 март, трябваше да се избере нов лидер на местната организация на „червените”.

По устава на БСП, дълголетният шеф на ямболската лява формация Румен Банков не можеше повече да е начело. Това бе причината Мерджанов да прочете от трибуната специално писмо до терминатора на левите в Общинския съвет, и два мандата зам.-кмет на община Ямбол, от Михаил Миков. В писмото си председателят на Висшия съвет на БСП определи Банков като човек, „който винаги е бил близо до хората и пример за непримирим дух”.

От своя страна заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Мерджанов  заяви, че Банков е проявил завиден характер и излъчване след злополучната за ямболската БСП 2003 година. „Той никога не пожела общински или държавен пост”, допълни говорителят на БСП.

През  2003 г. БСП на практика се яви с двама кандидати за кмет на община Ямбол. Официалният кандидат на лявата формация бе Румен Банков, но в друга формация в изборите участва като кандидат за трети кметски мандат Николина Хаджигеоргиева, член на БСП, избирана и при първия, и при втория си мандат като кандидат на лявата партия.

Тази ситуация бе своеобразно самоубийство за БСП, и от целия пъзел се подреди пасиансът на Кирил Тодоров. Непознатият почти на никой в СДС банкер спечели кметските избори под шапката „независим кандидат”, издигнат от Инициативен комитет.

От тогава, вече 13 години, БСП губи всички местни избори в община Ямбол, но на отчетно-изборната конференция Атанас Мерджанов предрече, че оттук нататък ямболската БСП ще постига много по-силни резултати.

Това оттук нататък няма как да се отнася за местните избори, тъй като човекът на Бойко Борисов край Тунджа Славов отнесе, без балотаж дори, кандидата на „червените”, а съдебните дела срещу него в крайна сметка приключват с оправдателно решение на Темида.

Самият Мерджанов определи на отчетно-изборната конференция на БСП сегашната пиеса в града ни така: ” В Ямбол командва един единствен човек – Георги Славов”.

About the Author :