ГЕРБ в Ямбол си намери „предизборна дъвка”

???????????????????????????????„Предизборна дъвка” си намери за местния вот структурата на ГЕРБ в Ямбол, начело с кмета, който е и областен лидер.

Две години Георги Славов твърди, че иска да изтегли облигационен заем първо от 17 млн. лева, а след това от 9 млн. евро и накрая точно на финала, когато преди 2 дни Обеднена българска банка е приключила подготовката на предложението за записване на емисии общински облигации, той решил да внесе в Общински съвет предложение за временно спиране на процедурата по емитиране на дългосрочен общински дълг чрез емисия на общински ценни книжа.

Разковничето обаче е в мотивите. В предложението си кметът проследява заведените дела и изходът от тях и отново твърди, че съветниците от БСП са му виновни и инициативният комитет за иницииране на местен референдум, защото тяхната цел била да се провали строителната програма на общината и инвестициите в общинската инфраструктура. За да опровергае спекулациите, че всичко се прави предизборно, той открил своя „морален дълг” и  решил да спре временно процедурата до конституирането на новия Общински съвет.

Манипулативно кметът призова гражданите за търпение, че се отлага строителството. Неговите съветници с предварително написани и подготвени слова излизаха на трибуната и градираха обвиненията срещу БСП. Татяна Петкова се извини на гражданите, че ще отложат обектите, тя пообърка малко нещата, като обяви че Инициативният комитет за референдума за дълга нямало данни да е законосъобразно създаден, макар това да се отнасяше за друг инициативен комитет, но и тя започна да мята от трибуната обвинения, че БСП иска да спъне развитието на града и да хвърлят кал срещу кмета. Галин Костов също изтъкна, че отговорността за спирането на обектите е  на съветниците на БСП, че левицата работи системно против интересите на Ямбол и отново извади старата теза, че едно време правителството на Орешарски не направило никакъв път, нищо че то управлява само 1 година, а правителствата на Бойко Борисов вече са на власт 10 години, но както винаги за всичко на ГЕРБ й е виновна БСП.

Председателят на Общински съвет д-р Данаил Ибришимов пък размаха риторични въпроси за морала от трибуната, намесвайки отново личната си обида, че срещу него са подавани сигнали и БСП ги подкрепяла като участвала в измислени инициативни комитети.

Негови бяха и думите, че единствената цел на БСП била да узурпира властта без да подбира средствата, но явно той не знае значението на думата, защото това е насилствено взимане на властта без избори, но поне на този етап никой не се кани да прави преврат в Ямбол, а приближават само местни избори.

Явно ГЕРБ така се е сраснала с властта и не иска да се откопчи от нея, че резултатите от евроизборите са ги докарали до там, че да се откажат уж от най-големия си коз, превръщайки го в бумеранг срещу политическите си опоненти.

Не зная колко гражданите могат да се вържат на тези манипулации, на които явно кметът доказа, че е много способен, защото помним как първо забрани спирките в Ямбол, а след това се опита да прехвърли вината на кметовете на „Тунджа” и на Стралджа.

Сигурно ще има и такива граждани, които ще му повярват, но е добре те да си зададат въпроса какво му пречеше на кмета и преди година или сега да довърши започнатото, ако има добра организация и кое го накара на практика да стигне до изходната точка на своите опоненти, които още преди да бъде гласуван дългът го предупрeждаваха, че ще се възприеме по този начин като предизборно действие.

Изводът е, че кметът май трябва овреме да слуша БСП, защото така или иначе пак стига до техните позиции.

Председателят на БСП и на групата съветници Катя Георгиева заяви, че и при двете искания са били последователни в позицията си да настояват гражданите да се произнесат дали да се тегли дълга. Тя изтъкна, че кметът  отново иска да подведе гражданите и се опитва да оправдаете с опозицията неговите грешки.

„Когато внесохте предложението за емитиране на общински дълг, вие заявихте пред гражданите, че обектите ще бъдат завършени до края на месец юни. Месец юни си отива, но както и самият вие казвате имате само предложение за записване на емисия общински облигации. Подлагам на съмнение твърдението ви, че има приключени процедури за част от ремонтите, защото както е видно от сайта на общината поръчката за девет от обектите по дълга не е приключила и общината не е обявила сключените договори с избрания изпълнител, а за част от тях дори няма и кандидати”, обърна се от трибуната към кмета тя  и  обобщи, че заложеният срок за изпълнение на обектите е неизпълним.

„Ако вие наистина сте искали да изтеглите този заем, можехте да го направите още през 2018 г., защото имахте решение на Общински съвет, но и тогава вие се оправдавахте с нас като опозиция. Ако съдим по действията ви през 2019 г., по-скоро не сте изтеглили заема не заради обжалванията, а защото не сте го включили в бюджета за 2018 г., както го изисква Законът за публичните финанси”, допълни лидерът на БСП в Ямбол и уточни, че не приема обвиненията в спекулации, оклеветяване и манипулации, защото целта на БСП винаги е била само да се чуе мнението на ямболци.

Общинският съветник Мариета Сивкова припомни, че съветниците на БСП са само 7 и не може да бъдат обвинявани, че те са виновни за всичко в града. Тя подчерта, че 2 години този заем не е изтеглен, а сега се предлага временно спиране на процедурата, което не е правилно. „Този дълг скандализира хората и с помощта на граждани и общински съветници обществото разбра какво се случва, защото не знаеше и като разбра това не му хареса”, опонира на манипулативните твърдения Мариета Сивкова.

Тя изрази мнение, че след като е загубил доверието на гражданите, сега кметът Георги Славов трябва да предложи не решение за временно прекратяване, а решение за отмяна.

About the Author :

4 Comments to “ГЕРБ в Ямбол си намери „предизборна дъвка””
 • РЕАЛИСТ
  June 26, 2019 - Reply

  Ако вие,комунистите смятате,че сте безгрешни и милеете за ЯМБОЛ,ще помагате ,независимо кой управлява. А вие не ставате за нищо. Вашата най-силна община Болярово, е с най-висока безработица в областта. На ЯМБОЛ сте спирачка по политически причини и въпреки саботажите ви,градът е само с 3 процента безработни. Оттеглете се,ако имате морал. Не може да излъчвате кмет на ЯМБОЛ,след като не го обичате.
  ,

 • SOS
  June 26, 2019 - Reply

  Медия на БСП сте. А медиите трябвало да са обективни. Вятър и мъгла . Като куче на каишка сте,с червеният си кучкар.

 • баба от село
  June 27, 2019 - Reply

  помирети са баба. дано дойдат тъй по-младички ямболчета, дето са поживели по чужбината и знаят какъв да бъде живота. тия изтъркани фуражки тука кво са видели и кво знаят едно си само баят.

 • Страхил
  June 27, 2019 - Reply

  Витаят едни съмнения, че заемът се отказва, защото вече хората във властта нямат нужда от пари. Дет се вика, колкото взели – взели. А и защото става все по-трудно да се краде. Що да се главоболят със строителни фирми, които и без това не строят качествено. За справка – улица “Граф Игнатиев” в София.

Leave a reply