Гео Дичев с наградата на читалище „Съгласие” Вдъхновяващ учител будител на 2016 г.

14364720_1155138164563153_6932197646605022272_nВместо традиционното събитие „Учителят, когото помним”, читалище „Съгласие” реши да започне нова поредица, наречена „Вдъхновяващи учители будители”. Честта да бъде първият гост и главно действащо лице в Синия салон на 1 ноември се падна на Георги Дичев, познат на любителите на изящната словесност, както и на приятелите му като Гео.

Вечерта бе по-светла и многожанрова с изпълненията на вокална група „Бижу”с ръководител Павлина Христова, както и с индивидуални изяви на малки певци. Прожекторите падаха действително върху началния учител от ОУ „Петко Рачев Славейков”, който е едно от талантливите лирически пера в града ни. Преди да дойде мигът, в който Георги Дичев прочете стихотворения от новата си книга, той сподели пред публиката в Синия салон свои мисли за образованието. Дичев обяснил на своите ученици още в първи клас, че има три храма – театъра, църквата и науката. Според него тестовете трябва да изчезнат от училището и децата да имат достатъчно време да се научат да говорят, да пишат, да убеждават.

14907189_1199817950095174_5170321918721921600_n„Не съм строг с моите ученици, което не означава, че в часовете ми има шум и липсва дисциплина. Винаги има във всеки клас по няколко зрънца, те трябва да се шлифоват”, сподели 52-годишният учител и поет, който има в биографията си и актьорски сезони в Кърджали, бил е години наред учител из отдалечените села на Ямболския регион, преминал е и школата на гурбета, пратил го в Кипър преди 15 лета.

Гео е нестандартен и колоритен наш съгражданин. Той е един от талантливите и самобитни поети на Ямбол, както и един от учителите, които имат стремеж, а и усет, за нови, нетрадиционни идеи. Преди година-две Дичев нашумя в медиите и в социалната мрежа с клетвата, която казват неговите ученици преди началото на часовете. Тази клетва чуха на живо присъствалите  на 1 ноември в читалище „Съгласие” – все пак не от целия трети клас на Гео, а от две момичета, които храбро се справиха, въпреки публиката.

Водещата на вечерта „Вдъхновяващи учители будители” Росица Бакалова, организатор в читалище „Съгласие”, а също и учител, както и поетеса, сподели, че в българското  образование има болезнена нужда от личности. Когато има учители-личности, детето изпитва респект и уважение”.

На въпрос какво загубихме през годините на Прехода, Георги Дичев каза:”Загубихме много с тези „европейски ценности”, загубихме в училище дисциплината и самодисциплината, както и мотивацията у учениците. Не става дума децата да са подстригани като партийни секретари, за съвсем друга дисциплина говоря”, добави учителят от ОУ „П.Р.Славейков”.

Той изрази негативно отношение и към делегираните бюджети, според него сега ръцете на учителя са вързани, защото всяко дете носи пари на съответното училище и тези пари стават водещи.

Към края на вечерта Гео Дичев рецитира три стихотворения, наречени условно „кипърски цикъл”. Те са от новата книга на поета, която носи името „В името на България.Виновен!” За премиера на стихосбирката обаче се оказа, че още е рано, има „довършителни работи”, които трябва да свърши Издателска къща „Жельо Учков”.

Не беше рано за наградата, първата диплома за „Вдъхновяващ учител будител на 2016 година” бе връчена на Георги Дичев. Той получи и признателност за труда си от зам.-кмета Илияна Бицова, директор на ОУ „П.Р.Славейков”, от Петя Владимирова – временно изпълняващ длъжността директор на това училище, както и от родители, приятели, близки.

Борислав Ненов

About the Author :