Георги Чалъков: Проблемите са много – решенията са малко

G. Chalakov„Проблемите са много, за съжаление решенията са малко. За трите месеца, които работих в областна администрация най-неприятното нещо, което чувах беше, че няма решение на поставените проблеми, или ще стане по-нататък, което е неприемливо за мен”, това сподели с горчивина в деня на освобождаването му като областен управител Георги Чалъков, който ден преди това подаде оставка.

Според него здравеопазването, образованието и отбраната са националната сигурност на България и са най-приоритетни, но състоянието им не е добро нито на областно ниво, нито в държавата.

Ямбол продължава да бъде единствения областен град с болница от павилионен тип и нищо не се прави за това.

Според Георги Чалъков новият областен управител трябва да обедини усилията си с народните представители и да работят заедно за решаване на проблемите на областта. Той се опитал да направи среща между депутатите и кметовете на общини, за да се обсъдят проблемите, тя била насрочена за 5 май, но ангажираност на народните представители я отложила.

Чалъков не скри, че е най-удовлетворен от това, че изборите са преминали при добра организация и без нарушения, но за останалите проблеми е по-скоро неудовлетворен.

За полевия път край първоначалното преградно съоръжение на границата с Турция той уточни, че направили всичко възможно да се получи финансиране, изписали поне 4-5  докладни, на  Министерски съвет  проблемът бил докладван, но служебното правителство не отпуснало средства. Надеждата е, че са получили уверение, че редовното правителство ще го финансира.

Този път трябва да бъде направен, за да може оградата в този участък да се охранява ефективно. Участъкът е с дължина 31 км, според разчетите са нужни 3,8 млн. лв. за изграждането на пътя.

Във връзка с постъпилото искане в областна администрация за насрочването на местен референдум за бежанците становището на областния управител е, че окончателното им произнасяне ще стане след като излезе съдебното решение.

Георги Чалъков обясни, че за 3-те месеца не е направено нищо във връзка със споразумението между областна администрация и МВР за изграждане на площадка за временен кризисен център, не е намерено и подходящо място.

За негово съжаление обаче не е намерил никакво решение и проблемът с най-компрометираните участъци от републиканската пътна мрежа, направил среща в регионалното министерство, но служебното правителство не искало да поеме сериозни ангажименти. Според Чалъков ако тези участъци не се рехабилитират скоро, след време ще се наложи техния основен ремонт.

Георги Чалъков сподели още, че е свикнал в частния бизнес и в работата в община „Тунджа”, когато има проблем, той  да е част от решаването на проблема, докато тук, като има поставен проблем,  областна администрация остава малко извън възможността да го реши и не скри, че това го дразни доста.

Въпреки това той пожела успех на новоназначения областен управител, като подчерта, че той има опита и е част от екипа на управляващото мнозинство, затова изрази надеждата, че той ще успее да реши някои от проблемите.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply