Георги Славов – кмет на Ямбол: Отваряме за движение ул. „Преслав” до края на седмицата

chelen–  Ще бъде ли пусната за движение до края на годината ул. „Преслав”?

–  До края на седмицата по нашите планове ул. „Преслав” трябва да бъде отворена за движение по правилата за обекти в строителство, така както магистрали и други обекти в държавата се използват, докато се ремонтират с необходимото обозначаване, маркировка и ограничение на скоростта. Остава да се положи последният, износоустойчив пласт асфалт, но тъй като времето напредна и метериологичните условия не позволяват, необходими са поне 15 градуса температура, за да се положи нормално, той ще бъде положен следващата година. Но улицата ще бъде отворена за всички граждани, за да не създаваме излишно напрежение.

–  За всички видове превозни средства ли ще бъде отворена?

–  Да, това е нагласата ни в тясно взаимодействие с органите на КАТ, на Областно пътно управление, черпейки опит от тях, извършваме всички видове действия.

–  Ще бъде ли възстановено движението на автобус номер 5?

–   Това е нагласата ни, движението на автобусите да се възстанови. Ограничението беше наложено във връзка с дългия обходен маршрут.

–   Фирмата превозвач има ли възможност да поеме допълнителни курсове, защото имат проблеми с шофьорите и с персонала?

–  Надявам се да имат, продължаваме да водим постоянни и сериозни разговори с тях в опит да влезем във всички очаквания на хората за нормален градски транспорт и във всички изисквания.

–  Какво се случва с пречиствателната станция?

–  За пречиствателната станция на града всеки момент очакваме сключване на договор със строителния надзор и може би в рамките на януари да сключим договор и с авторския надзор и края на януари или февруари месец, когато нормативно всичко е нормално да стартира и самото строителство. Сключихме вече договор със строителя, така че нещата си вървят нормално, така както трябва да бъде и както очакваме.

– Кога ще започне почистването на реката?

–  В момента тече процедура за обжалване в Комисията по защита на конкуренцията. Най-вероятно ще се съобразим с нейните указания. Комисията по избор на изпълнител ще продължи своята работа. Следващата година при добро стечение на обстоятелствата да започнем и там работа.

–  Ще има ли Кризисен център за бездомни в Ямбол? Градусите падат, хора организират благотворителни инициативи, какво ще предприеме община Ямбол?

–  Много пъти съм казвал, че това в по-голямата си част е държавна политика, а не политика на общината. Ние като община сме предприели всички необходими действия, защитили проекти и реализирали за всички дейности, за които сме пряко отговорни по закон и с които можем да се справим, но не ми се ще да изземваме и функции на държавата. Надявам се държавата да си влезе в ролята и да се намери механизъм, по който тези хора да бъдат защитени.

–  Работи ли часовникът в централната градинка?

– Часовникът вече работи. Имало е намеса, някой е въртял наобратно стрелките и е счупил механизма.

–  А самият часовник турбийон ли е?

–  Не, не е турбийон, няма нищо общо. Не, турбийонът е висок около метър и половина с много сложен механизъм, прозрачен, за да се вижда как се движат колелцата. След всички разговори с Ротари клуб започнах да губя вяра и надежда и затова вместо да направим само една градинка, помолих да сложим и един часовник в последния момент. Този часовник винаги може да се махне оттам и да се сложи турбийонът.

Използвани са въпроси на различни медии

About the Author :

Leave a reply