Георги Славов – кмет на община Ямбол: Бави се завършването на другите ремонти заради дъждовете

DSC06271–  Каква е стойността на отделните ремонти на трите новооткрити детски заведения?

–  Конкретните числа трудно ще мога да ви ги споделя, защото едни бяха в началото, други в края, когато се реализира проектът, но онова, което е важно и ценно за мен, че използвахме до максимум ресурса, който ни позволи оперативната програма в тази си част, в която имахме възможност да ремонтираме детски ясли, детски градини и училища. Другите обекти по тази програма са училище „Св. Климент Охридски”, което е завършено и предстои да бъде открито и Земеделската гимназия „Христо Ботев”, която беше открита на 5 септември. Успяхме максимално ефективно и целесъобразно да усвоим ресурса. Има и други детски ясли и други детски градини, но въпросът беше как да ги приоритетизираме и затова решихме да се започне от най-малките – от детските ясли, да се направят цялостни ремонти, които позволява програмата, за да се създаде цялостен завършен продукт и условия, които са максимално близки до изискванията на всеки съвременен родител. Ако искаме в нашия град да се раждат повече деца и най-вече родителите да ги отглеждат тук, т. е. младите хора да остават в града, ние сме длъжни да им създадем условия.

– Как ще коментирате сигналите за проблеми с конструкцията на другите две детски заведения – Детска градина „Свобода“и Детска ясла „Слънчево детство“?

– Според нас, а вече и според всички експерти, които минаха и след използването на специализираната техника – скенери, с които се направи необходимото заснемане на твърдените т. нар. проблемни участъци в другите две сгради за нас няма абсолютно никакви проблеми. Това е опит да се използва ситуация, в която ни постави един от служителите на надзорна фирма, за да си прокара някаква си своя политика и да хвърли тъмно петно върху онова хубавото, което се случва за града. В момента се разработва сигнала, с който да поискаме наказание за този надзорник, а съответно да си потърсим и правата в съда за щетите, които той ни нанесе, защото това е недопустимо по такъв начин да се злоупотреби в опит да се спре строителството и приемането на две сгради, в които трябва да отглеждаме нашите деца. Няма абсолютно никаква опасност за децата или за когото и да било в тези сгради. Всичко е проверено, всичко е прието, самият факт, че се откриват официално тези сгради значи че е минала държавна приемателна комисия, че всички, които са съпричастни с процеса на строителството, са си поставили подписите и са удостоверили, че сградата е годна за ползване.

–  А мостът на градската градина минал ли е държавна приемателна комисия?

– Не мога да кажа, но със сигурност сме подали документи. Просто той е от най-висока категория и обикновено сроковете за насрочване на приемателна комисия са малко по-дълги. Понякога минават и месец, може и два.

–  Какво се случва с почистването на река Тунджа?

–  До дни трябва да има обявен изпълнител на поръчката и, ако няма обжалване, надявам се в максимално скоро време да започне и самата дейност по почистването на реката. Първоначално беше предвиден ресурс за около 800-900 000 лв. До края на годината почистването трябва да стане.

– Ще бъдат ли завършени ремонтите в училищата до 17 септември, когато ще бъде първия учебен ден?

–   Да, строителите са се ангажирали да приключат до 15 септември, да освободят сградите, за да има време и да се почистят. Текущо, като приключи ремонтът на всяка една учебна стая тя се предава на училището, за да могат да я почистят и да си подреждат оборудването. Това е само първият етап от необходимите ремонти, но те са достатъчни да започне и да приключи учебния процес през 2018/2019 г.

–  Ремонтът на ул. „Преслав” върви ли по план?

–   Ремонтът на ул. „Преслав” върви съвсем по план.

–   По кой план – вашия или според договора, срокът на който изтича през март 2019 г.?

–   По нашия план, строителите заявиха, че ще направят всичко възможно до края на годината да отворят улицата и да е проходима. В най-лошият случай надявам се да остане за полагане само втория износващ пласт асфалт, но това не пречи улицата да бъде отворена за движение. При този случай другия пласт асфалт ще се положи тогава, когато метеорологичните условия дадат възможност. Идеята е да има минимални затруднения. Би трябвало вече да са започнали полагането на асфалта.

–   Живеещите в района твърдят, че едва ли не за 15 септември ще е пусната за движение улицата?

–   Най-вероятно до 15 септември ще е положен първият пласт асфалт до читалище „Зора”, но не да се отвори цялата улица. Идеята е да спестим неприятностите на хората и колкото се може по-бързо да се отвори за движение.

–  Какви са отзивите за новите автобуси?

–  Аз самият съм много доволен от това, което постигнахме в разговорите с фирмата превозвач, защото е сериозно постижение инвестиция над 1 млн. евро за нашия град с автобуси, каквито в момента се движат и във Виена, изцяло на газ, климатизирани, екологично чисти, със система за самотаксуване и видеонаблюдение вътре в салона, което предполага допълнителна сигурност и спокойствие за хората. Но ще трябва малко време хората да привикнат с новия ред и ще ги помоля да проявят търпение и разбиране, защото това е нещо ново за всички. От нас остава само контролът.

–  Получихме сигнал, че автобус 20 не е минал 70 минути на 3 септември?

–  В началните дни ще има такива проблеми, но и GPS – системата и видеонаблюдението ни дават възможността максимално бързо да ги коригираме. Имаме договорка да се спазват разписанията, а ако е необходимо, и да се променят, но така че да бъдат истински работещи, така че да могат хората да разчитат на тях. За мен целта е с новия транспорт да върнем доверието в градския транспорт и  повече хора да слязат от автомобилите и да ползват новите автобуси.

–  Какво се случва с пречиствателната станция – имаше обжалване на обществената поръчка за строителен надзор?

–  Комисията за защита на конкуренцията върна поръчката на етап разглеждане на документи и допълнителна обосновка за избор на изпълнител. В момента, в който изтекат сроковете за обжалване, комисията ще се събере и ще се произнесе в детайлност, така както са указанията на КЗК и процедурата продължава. Ако всичко е нормално и няма нови жалби се надявам в рамките на месец да има избран нов надзор, ако има жаления, изчакваме решението на институциите.

–  Ще си спазят ли пусковите срокове и другите два обекта по оперативната програма – ул. „Раковски” и централната градинка?

–  Да, дори темповете, с които се извършва ремонтът на ул. „Раковски”, са доста обнадеждаващи и може би в рамките на около месец в по-голямата си част ще са завършили, макар да имат доста дълъг срок за изпълнение. Градинката също си върви в срок.

–   Какво значи доста дълъг, по договор срокът е 12 септември?

–   Сроковете са удължени заради изключително многото дъждове, които паднаха. Не мога да кажа докога са удължени, но със сигурност сроковете ще бъдат спазени.

–   Какво се случва със 17-милионния заем?

–  Изчакваме последно да се проведат неформални предварителни сондажи и разговори за това доколко и как идеята за облигационна емисия би могла да се реализира, след което, ако имаме гаранции, ще стартираме процедурата, ако не, ще се мине към искане за стандартен кредит в същия размер и може би за допълнителни обекти, но ни трябва още малко време, тъй като летния период ни задържа. Това цялостно забаване е резултат от всичките обжалвания, които групата на БСП, а и други покрай тях направиха и реално забавиха процеса с близо 8 месеца, заради което всички нагласи и всички възможности, които имахме да стартираме и може би вече да сме приключили вече част от обектите, които бяха предвидени, се забавиха и все още не са започнали.

–  А какъв е проблемът с облигационния заем?

–  С посредника, който трябва да изиграе процедурата по набиране на желаещи да изкупят облигациите и с експерти, чиято помощ ползваме, се консултираме в момента доколко такива облигации в момента биха били интерес, съобразявайки и конкретната обстановка в държавата и в банковия сектор и като цяло възможността тя да бъде реализирана на 100 % при най-добрите възможности за нас.

Б. р. Интервюто е правено на 4 септември, при откриване на детските заведения.

Използвани са и въпроси на други медии

About the Author :