Георги Найденов, основател и старши треньор на клуб за спортни танци „Тандем“-Ямбол: За 10 години „Тандем” постигна максимума като клуб

Naidenov-1Георги Найденов е роден на 21 март 1985 г. в София. Занимава се със спортни танци повече от 20 години. Основател е на клуб за спортни танци „Тандем“ и е негов старши треньор. Като състезател е бил многократно шампион на България в категория над 19 г. професионалисти. Има многократно призови места в международни турнири от световната ранглиста в над 10 държави. В момента е съдия с най-висок лиценз към международната федерация. Участвал е на Световно шоу „Dancing with the stars“ във Виетнам – призово място. Там е танцувал с най-известната актриса на Виетнам. С последната си партньорка Олга е участвал в Шоуто на Слави. Клуб „Тандем“има над 15 шампионски титли, многократни вицешампионски титли, призови места на държавни първенства, купи „България“. Танцовите двойки на клуба са завоювали сериозни успехи – полуфиналисти на световни и европейски първенства, в над 20 държави те са спечелили призови места и шампионски титли.

На 12 януари с гала вечер ще бъдат отбелязани 10 години от основаването на клуба за спортни танци „Тандем“. Трудно ли беше началото и то в град като Ямбол?

-В малкия град има и много трудности, има и неща, които са в полза, но като цяло е много трудно. В нашия спорт финансите са много важно нещо. Спортът ни е един от най-скъпите и за да направиш добри танцови двойки, се изисква здраво финансиране. През последните години като клуб сме помагали на най-успешните двойки с доста спонсори, търсили сме всякакви варианти, за да могат да се развиват и да ходят по големи турнири, да имат подготовка, скъпи костюми, пътуванията също струват много пари. Ако родителите нямат никаква възможност, става много трудно. И това се случва твърде често. Родителите много помагат, без тяхна помощ също е невъзможно. Досега сме намирали баланс да помагаме на успешните двойки, за да се получават нещата.

-Досега клуб „Тандем“ винаги е бил в Младежкия дом, нали?

-Да, основната ни школа е в Младежкия дом. Преди 3-4 години имахме школи и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, имали сме в училищата „Любен Каравелов“, в СУ„Св. Климент Охридски“, в детската градина „Червената шапчица“. За съжаление, през последните години нямаме школи там. Продължавам като основател на този клуб и като старши треньор да развивам двойките и да правя нещо хубаво с тези деца, да ходим извън България, да печелим републикански титли и да изкачваме върховете на световната танцова сцена.

– С колко деца средно работите годишно?

-В момента имаме около 50 деца. Преди 4-5 години имахме повече деца, но за съжаление времената се променят, последните години са много сложни – фейсбук, децата не обичат да спортуват…

– Искате да кажете, че дори и в рамките на последните 10 години има промяна в поколението?

-Да, разбира се и това не е само в Ямбол, това е в цяла България. Много колеги от други клубове споделят, че последните три години посещаемостта е по-слаба, отколкото преди 5-6 години. Също така родителите нямат възможност да водят децата, имат финансови проблеми и за съжаление децата не спортуват. Всичко е свързано.

-Само от Ямбол ли са децата и младежите в клуб „Тандем“?

-В клуба има и танцови двойки, които са смесени. Имали сме смесени двойки от Ямбол и Бургас, Ямбол-Стара Загора, Ямбол-Сливен.

-Организирате и Международен турнир „Диана къп“?

-Да, турнирът е на световно ниво. Тази година той ще бъде за шести път. Миналата година, за съжаление, не можахме да го организираме поради заетост на зала „Диана“ и го направихме в курортен комплекс „Златни пясъци“. Клубът е организирал 5 международни турнира в Ямбол и два международни турнира в „Златни пясъци“.

-В какво съотношение са спортът и изкуството в спортните танци?

– И спорт, и изкуство е. Смятам, че спортните танци са доста сериозен спорт, натоварването е доста сериозно, изискват се много усилия.

-Какви са задължителните тренировки за състезател, устремил се към върха?

-Изискват се индивидуални уроци, силови тренировки, отделно танцовата двойка трябва да се занимава с хореография, трябва да се разтягат, да имат гъвкави тела, да има фитнес, за да бъдат с добра физическа подготовка. Организираме всяка година международни лагери – лятото по морето, зимата също организираме. След юбилея на клуба, в Младежкия дом ще има два дни лагер. За една танцова двойка е много важно да се занимава с различни топ треньори – световни имена, за да може да достигне висока върхова форма.

-Защо различни?

-Да, полезно е, аз като състезател мога да го споделя. С доста международни топтреньори сме се занимавали – световни имена, световни шампиони. И всеки един треньор предава различна информация на двойката. Благодарение на това, че аз съм се развивал с партньорката си, сме достигнали това ниво в Ямбол. Често каним външни треньори да работят с двойките и с колектива от града. Често танцовите двойки ходят на различни места из Европа, за да участват в лагери с външни треньори. Стремя се да създавам един сериозен клуб и сериозна школа на световно ниво, за да можем да добием максимума.

– По обективни показатели клуб „Тандем“-Ямбол е един от най-добрите клубове по спортни танци в страната. Кои са другите най-силни градове на този спорт?

-През последните години най-силни освен клуб по спортни танци „Тандем“, са бургаският клуб, от Варна има добри двойки, от Пловдив има, индивидуално има от Стара Загора. Най-интересното е, че в София нещата не се получават.

-Кои са държавите, които са най-добри в този спорт?

-В различни категории е различно, но като цяло руската школа е много сериозна, за мен тя е най-добрата, но там и възможностите са съвсем различни. Имал съм възможност последните 7 години да бъда в Москва и съм наблюдавал най-силните школи, родителите, децата как се занимават. Хората имат големи финансови възможности и влагат много за този спорт – затова те са на върха. Постоянно работят с топ треньори. Като общество, като отношение, поведение, възпитание – е различно. Другите силни школи са Италия, Румъния, Молдова, Германия. Датската федерация също беше много силна, последните години не толкова, но датската федерация остава много сериозна.

-Как спортните танци изграждат личността – както всеки спорт или добавят и още нещо?

-Според мен спортните танци развиват много други качества – възпитание, дисциплина, комуникация между колектив, децата се намират в едно приятно семейство, виждат много други неща, защото те постоянно пътуват и се развиват по друг начин. Много често родителите на дадени двойки ми споделят: „Жоро, нашите деца вече по съвсем друг начин мислят, имат друга стойка, комуникация. Наблюдаваме много други деца на тяхната възраст и разликата е огромна.“ Те се развиват много по-бързо, защото виждат много други неща, които ги променят, обмяна на опит, постоянно пътуване извън България и децата се развиват по друг начин. И виждат живота по друг начин. Започват да комуникират и на друг език с други двойки от различни държави.

-Понякога двойките в танците са двойки и в личен план. Защо се получава така? И изобщо толкова ли е често, както си мислим, погледнато отстрани?

-Случва се, понякога не се случва. Но двойките, които се занимават професионално, искат – не искат постоянно са заедно и то се получава естествено, защото те прекарват много време. Но има и плюсове, има и минуси. Понякога помага. Но, когато има проблем, много бързо нещата стават зле, разпадат се двойки и това рефлектира на работата.

-Каква е по-нататъшната реализация на най-успешните ви ученици?

-Най-лошото е, че в град Ямбол, децата които завършват, по-късно заминават в по-големи градове или заминават в чужди държави и целият труд, който се влага в тях, отива на друго място. За съжаление, градът е на това ниво. Ако имаме сериозен бюджет на клуба и се помага, може би децата ще имат бъдеще и перспектива в града. Ще могат за в бъдеще да бъдат учители, треньори и да се занимават с този спорт. Но засега всички деца бягат и не се връщат. Това е най-лошото и това за мен е една трудност. Затова и през последните години аз често пътувам извън България. Защото не искам да стоя постоянно в града, защото времето минава и аз също трябва да се развивам – вече като международен съдия, а не да правя всичко за Ямбол, а понякога да не получавам дори уважение.

– Действате ли в тази посока – да станете съдия?

-Аз вече съм съдия. Мога да споделя, че представлявам друга държава като съдия, защото в България не ме допуснаха да стана дори първа категория съдия и аз се преместих – първо представлявах Грузия като съдия, достигнах най-високо стъпало и в момента, от лятото на миналата година, представлявам една азиатска страна – Монголия и Монголската федерация ме номинира да се явя на международен лиценз. В момента съм почти най-висока категория, очаквам лиценза си. Бях на два международни конгреса – в Белград, Сърбия и Осло, Норвегия, тъй като според правилника на международната федерация даден съдия трябва да се яви на два международни конгреса и след това да се яви на тест на английски. Аз си взех теста на английски и в момента очаквам резултата от Осло за другия ми тест – надявам се, че съм го взел изпита. До седмица ще излязат резултатите и ще започна да съдийствам кръгове от световни ранглисти, за съжаление не от България, от Монголия, но съм щастлив, че имам възможност да подпомагам и монголската федерация. Миналата година бях в Монголия, тренирах най-добрите двойки, имам и сериозен успех също от Монголската федерация – формейшънът на Монголия се класира на Световно първенство на финал, на 6-то място, и аз също съм част от треньорския колектив на отбора. Радостен съм, поддържам и двете неща.

-След успешни 10 години, оттук нататък накъде продължава клуб „Тандем“?

– Според мен ние сме постигнали максимума, имаме многократни шампионски титли във всяка една категория. Миналата година завоювахме една шампионска титла при младежи, една шампионска титла при сеньори, една вицешампионска титла при сеньори 2, финалисти до 21 г. и полуфиналисти при деца 2. Тази година продължава с амбиция също да имаме титли от Ямбол. А за световните нива – продължаваме да дерзаем и да поддържаме това, което сме постигнали, защото то не е малко за града. Според мен този спорт през последните 5 години е с едни от най-големите успехи в Ямбол.

-Какво да очакваме на гала вечерта по случай 10 години клуб „Тандем“ на 12 януари?

– Очаква се двойките да покажат своите шоута, имаме нови танцови двойки-изгряващи звезди, които също ще се представят, очакваме много гости, спонсори, хора, които са подкрепяли клуба последните 10 г., медиите очакваме, ще поканим общинските администрации. Ще има и благотворителен търг за събиране на средства за Международния турнир кръг от Световната ранг листа „Диана къп“.

Интервю на Светлана Чамова

 

About the Author :