Георги Илиев – обичайният заподозрян, Янева и Йорданова подгласници

20Състезателят по скокове на батут Георги Илиев е новият стар победител в класацията за спортист на Ямбол, организирана от община Ямбол и Обединен спортен клуб „Тунджа”. На церемония, провела се в ресторант „Тунджа” във вторник, бяха обявени десетте най-добри състезатели на града ни.

Георги Илиев, възпитаник на спортното училище „Пиер дьо Кубертен”, през 2014 година отново показа висока класа и постигна престижното четвърто място индивидуално на световното първенство, състояло се в Португалия. В скоковете на батут конкуренцията е огромна, там атакуват с пълна сила медалите държави като Русия и Китай, и това прави пробивът в елита много труден.

В последните три години Георги Илиев неизменно е номер 1 на ямболския спорт, като първия път той постигна приза, заради златния медал на двойки, завоюван от него и партньора му Антоан Ван от Плевен, на световното първенство във Франция.

Непосредствено след състезателя по скокове на батут се нареди Юлияна Янева, състезател по борба, която през годината спечели бронзов медал от световното първенство за кадетки. Неин треньор е Димитър Демирев. Тя постигна ред отличия и в спортен календар на България, така че вероятно имаме работа с една изгряваща звезда в спорт като борбата, дал на Ямбол толкова много и големи имена. Дай Боже, да има съдбата на друга представителка на „слабия пол”, каквато е Станка Златева, тръгнала към върховете също от нашия град.

Трета в класацията е Валерия Йорданова, с треньор Ирина Николова. Валерия, която също е още ученичка, е състезателка по скокове на батут, през 2014 година тя постигна престижно класиране в турнирите за Световната купа, както и на световния шампионат. Валерия е от клуб „Космос”, в града ни има и друг клуб по скокове на батут, който носи името на Енчо Керязов. Негов състезател не попадна в топ 10 на Ямбол.

Четвъртата позиция е за Димитър Желязков, състезател по спортно ориетиране. Негов треньор е Пепа Сотирова. Представителят на бойните спортове Георги Манов бе поставен в анкетата на пето място. Той е състезател по кикбокс, стигна до четвъртфиналите на световния шампионат. Възпитаник е на треньора Атанас Атанасов. Манов опитва силите си и в бокса, но там, поне засега, не може да направи голям удар.

Леката атлетика през 2014 година имаше отново своите шампиони и шампионки. Полина Тодорова се отличи най-много и тя бе определена за шестата позиция в класацията. Полина победи в държавните първенства на 400 метра през годината при девойките младша възраст, класира се пета на Балканиадата. Неин наставник е заслужилият треньор Йордан Атанасов. Именно той произнесе слово по време на церемонията в ресторант „Тунджа”, в което сложи пръст в една, всъщност, отдавна позната ни рана – че Ямбол не може да осигури финансови условия за младите таланти и те напускат града в търсене на по-добри оферти из другите клубове. По тази причина от година на година в Топ 10 на спорта край Тунджа попадат състезатели на все по-малка възраст, а мъже и жени на практика липсват.

Така бе и през 2014 година. В елитната десетка има само един състезател, Ангел Димов, който е в мъжка възраст, останалите са ученици. Нещо, което преди време изобщо не бе така, и именно тук, в града ни, развиваха до максимум дарбата си Байо Баев, Димитър Минчев, Тотка Петрова….

Топ 10 на Ямбол се допълва от Ангел Димов, състезател на боксов клуб „Ямбол”, който е седми. Негов треньор е Дончо Дончев. В подреждането следва Десислава Симеонова, модерен петобой, която е шампион на България, дългогодишен национален състезател, , и дори по време на церемонията трябваше да отсъства от Ямбол и страната заради шампионат. Или поне така оповестиха организаторите на проявата.

Доника Шивачева, състезателка по шахмат, бе определена за деветото място. Неин треньор е Станислав Главчев, огромна роля в развитието на най-добрата ни шахматистка има и баща й Росен Шивачев. Доника е ученичка в Математическата гимназия.

Десетката на ямболския спорт „затвори” Динко Кръстев, състезател по модерен петобой, юноша, на когото се възлагат големи надежди. Ключовата дума за спорта през 2014 г.е именно надежди, защото Ямбол действително не може да задържи след ученическа възраст нито един качествен състезател, а и твърде отдавна възпитаник на наш клуб не е участвал на Олимпийски игри. Ако не броим в тази сметка Станка Златева, която обаче рано се премести в Кюстендил, а след това се разгърна при треньора Симеон Щерев в столичния „Левски”.

Така че легендарният Йордан Атанасов е тъжно прав – младите бързо напускат Ямбол , защото тук не можем да им предложим нито нормални условия за тренировки, нито нормално заплащане. А и без първото, и без второто, няма как да се гонят медали от най-големите първенства.

Борислав Ненов

About the Author :