Георги Динев, директор на БХГ „Петко Задгорски“-Бургас: Изкуството провокира мисълта

Бургас– Избрахте ли какво ще Ви вдъхнови на това издание на пленера „Певецът на Тунджа“?

-По принцип аз чак толкова много не се вдъхновявам от натурата, да я наблюдавам и да я интерпретирам като етюд. Става дума за въображение. Натурата трябва да провокира въображението или това, което един художник носи в себе си отвътре. Така или иначе по тоя начин работя непрекъснато. Тъй като в природата и света всичко е взаимосвързано, мен повече ме вълнуват тези връзки – човек, природа, екосистема, връзката между земята, планетите. То и човешкото тяло е като един малък космос. Знаете как нещата са свързани – ако нещо мъничко ви заболи, примерно малкият пръст на крака, вие не се чувствате комфортно, не можете да ходите нормално, не можете да си вършите нормално работата. Така е и с всичко около нас. В такъв смисъл мен ме интересува отношението на човека към тая взаимосвързаност, той трябва да я проумее и да пази природата и света. На пръв поглед ние може да сме една много микроскопична част от вселената, но от нас зависи много.

-А изкуството как се позиционира във всичко това?

-Изкуството е малко въпрос на възпитание, отношение на държавата и на политиката й. Според мен моментът не е много благоприятен за изкуството, така се възпитават и младите хора –  търсят прагматични решения на нещата, все по-малко мечтаят, все по-малко помнят. С всички тия джиесеми, таблети са бомбардирани отвсякъде с излишна информация или несъществена.

-Което може и да не е толкова случайно…

-То е абсолютно целенасочено. На определени кръгове им трябват обикновени послушни изпълнители, които не умеят да мислят. Докато всички форми на изкуството провокират мисълта, отпращат въображението в най-различни посоки и човек се научава да наблюдава и да усеща света и природата около себе си по един по-различен начин.

– Какво интересно се случва в Бургас в сферата на изобразителното изкуство?

-В момента тече националната изложба „Приятели на морето“, която правим на две години. Открихме я на 15 август, ще бъде изложена до 30 септември и в момента е може би най-сериозния форум за изкуство в България. В смисъл, че това е една малка извадка за състоянието на българското изкуство в момента. Изложбата се получи много добре, разположена е в двете зали на Бургаската художествена галерия, в залата на дружеството. Имаме вече осмо подновено издание, тъй като тя е най-старата национална изложба. В подобен вид тя е осъществена от 1968 г. През 1984 г. я спряха, през 2004 г. я подновихме и се провежда на всеки две години. Директорът на галерията ви Петко Йорданов идва, както и други приятели от Ямбол. Ямбол е близо и има много участници от Ямбол – Цветан Казанджиев е един от редовните участници, Кольо Костов…, те са си колеги, приятели, имат отношение към темата, създават много хубави, интересни творби. Ямбол много добре се представя, за разлика от Сливен, от където почти нямаме участници.

Разговора проведе: Светлана Чамова

About the Author :