Георги Господинов с първа видеоинсталиция – „Шамарената фабрика”

господиновГеорги Господинов навлиза в арт-пространството на страната ни и с  „Шамарената фабрика” – такъв сюжет предлага носителят на Голямата награда на Ямбол  на 16 юни в София. Тогава в столичната галерия „Credo Bonum” той ще представя видеоинсталацията „Шамарената фабрика“, в която са включени кадри от класическите български филми от 60-те и 70-те години с шамари и дърпане на уши.

„През 2012 г. излезе едно изследване, според което 70 процента от родителите нямат нищо против тези наказания. Те са шамаросаните деца от късния соц, които на свой ред пускат „шамарената фабрика”. Тази инсталация е покана за мълчание в тъмното и няколко шамара, които няма как да забравим от собственото си детство“, казва авторът на бестселърите „Естествен роман” и „Физика на тъгата”, който дебютира в литературата в родния си град, чрез стихосбирката „Лапидаруим”, издадена от Тодор Стоянов, който тогава бе собственик на вестник „Живот и пари” и притежаваше фирмата „Модус Стоянов”.  Макар в „шамарената фабрика” да няма работници от неговото семейство, Георги Господинов познава добре това явление на „минимално насилие“, както го наричат днес. Виждал го е, мислил е над него и сега прави инсталацията, за да я видим – преди да сме станали шамарени фабрики.

48-годишният поет и белетрист наскоро издаде нова стихосбирка, след като доста време се бе отделил от лиричното слово. Междувременно романът му „Физика на тъгата” продължава да трупа награда след награда из Европа и по други континенти, като предизвика интерес дори в чудовищно пренаситения книжен пазар на САЩ, където европейската литература трудно си пробива път.

About the Author :