Георги Господинов с още една награда, този път странна

Georgi Gospodinov 2Роденият в Ямбол писател Георги Господинов бе удостоен с наградата „Почетен знак „Стоян Михайловски” за философско-морализаторска и религиозна поезия и проза” за 2015 г. Отличието бе връчено на родения през 1968 г. писател на 7 януари, Ивановден, на тържествено честване в Елена по повод 159 години от рождението на големия български писател и общественик Стоян Михайловски. На 7 януари, всъщност, е рожденият ден на ямболлията, което си е „двоен удар”

Наградата на Господинов бе поднесена лично от кмета на Елена инж. Дилян Млъзев. Любопитно е, че при учредяването на наградата на името на Стоян Михайловски, неин пръв носител също е автор, свързан дълбоко с Ямбол – професор Иван Славов.

Какво общо има авторът на „Естествен роман” и на „Черешата на един народ” , както и на „Физика на тъгата”, с религиозната тематика, не е ясно. Не е ясно и къде в книгите на Господинов, Общинският съвет на град Елена вижда морализаторство, но щом са решили да окажат почит на носителя на Голямата награда на Ямбол, няма лошо.

Преди две години Георги Господинов попадна в шумен скандал, в който възлова роля имаха родени и живеещи в Пловдив писатели като Александър Секулов, например. Под тепетата никога не са гледали с добро око на пришълците, а явно там за такъв приемат автора на „Физика на тъгата”, въпреки че той издава от много време в пловдивското издателство „Жанет 45”. Това вероятно наля през годините доста масло в огъня, и нищо чудно през новата година отново да има престрелки.

Всъщност, има един ямболлия, пред който Филибето и до ден днешен сваля шапка, това е покойният вече поет Добромир Тонев. Добри обаче не само издаде дебютната си стихосбирка „Белег от подкова” в издателство „Христо Г. Данов”, но и дълги години бе редактор в него, така че без благословията му мнозина поети нямаше да видят книгите си отпечатани.

А и Добромир Тонев стана неизменна част от пловдивския културен пейзаж, което го направи „свой”. И го противопостави, в известна степен, на столичните писатели, които никога не са били долюбвани под тепетата.

About the Author :