Георги Господинов стана почетен член на Съюза на физиците в Ямбол

DSC08933Писателят Георги Господинов стана почетен член на Съюза на физиците в Ямбол в Звездната зала на Астрономическа обсерватория и планетариум. Това място избра самият той преди началото на церемонията, припомняйки си времето, когато като ученик на ПГ „Васил Левски” – Ямбол е гледал там звездите и е поемал от знанията за Вселената.

DSC08882„Много отдавна проявяваме желание да поканим Георги Господинов от името на Съюза на физиците в Ямбол не само заради „Физика на тъгата”, но и защото така е събрал и завихрил многото елементарни частици в неговия живот, че подчинява всички закони във вселената на правилото за доброта и за човечност”, обясни идеята Юлия Върбанова, директор на Обсерваторията, която е и председател на Съюза,  и допълни, че няма нищо по-ценно от това, защото макар и всички да сме продукти на нашата планета Земя, макар че сме разумни същества, все повече ни липсват добротата, човечността и отношението към миналото. Тя се пошегува, че в Звездната зала връчването става още по-вселенско и грандиозно, но в същото време и по-задушевно и добро, за да можем да се насладим на докосването до гениалния писател, както го определи тя.

DSC08892От когато съм бил в тази зала и в това училище, са минали 35 години, макар да не ми се вярва, каза Георги Господинов и допълни, че тази награда, както той я приема, е една от най-хубавите, защото е нещо различно.

Ямболските физици му връчиха медал и грамота, на която пише, че е избран за почетен член на Съюза на физиците, с което се изказва дълбока благодарност и уважение на колегията на физиците от град Ямбол за книгата му „Физика на тъгата”.

DSC08910Георги Господинов благодари и обясни, че много пъти са го питали какво общо има между литературата и физиката. Според него общи са две неща – първо, и физиката, и литературата са инструменти да разшириш това отделено време, което имаш, т. е да работиш с времето – с абсолютното и със субективното, с личното време. Второ, те са направени от едно и също нещо – от езика, от думите. Той разясни, че литераторите взимат от физиката метафори, сравнения, образи и допълни, че си е позволил много свободно да взима от физиката и по-скоро метафорично да ползва принципи и закони, а физиците използват от литературата инструменти, с които да мислят по-широко.  Той се пошегува, че за „Естествен роман” не е поучил награда от биолозите, въпреки че е завършил биологична паралелка в ПГ „Васил Левски”.

DSC08937Точно „Естествен роман” се превърна във втори „герой” на срещата с физиците. Ученичка прочете части от първия роман на Георги Господинов, които са я впечатлили, а той подари на физиците новото издание на „Естествен роман” и отбеляза, че тази година се навършват 20 г. от първото издание.

След като първата част от заглавието „Физика на тъгата” беше поводът за почетния приз, физиците се заинтересуваха и много тъга ли е имало при писането на книгата. Щастието и тъгата са много здраво свързани, отговори писателят и уточни, че тъга не е нещо лошо, защото тъжният човек е мислещият човек, човекът, който наблюдава и затова тя е важна.

DSC08902Самата книга Георги Господинов я е писал доста дълго на различни места. Той разказа за един весел момент, докато довършвал книгата в Сплит. По това време треньор по футбол бил Балъков и местните журналисти решили да направят интервю с двамата българи в града. Георги Господинов тъкмо си бил счупил крака на футбол и се получило така, че него го питали за футбол, а Балъков за литература. Той сподели и за заглавието на книгата, което дошло късно и случайно. На „Аполония” в Созопол той чел на публиката откъси от книгата и ги помолил да изберат заглавие от няколко, които им предложил. Хората избрали за заглавие на книгата „Физика на тъгата”, което се оказало много добро, но трудно преводимо на чужди езици. Писателят сподели и, че по света читателите задават най-много въпроси за ямболската Жулиета, която чака Ален Делон пред киното, и искат да чуят точно този откъс.

DSC08870И понеже в Звездната зала не може без звезди, присъстващите станаха свидетели на звездния сеанс. Наред с физиците на срещата бяха дошли и семейството на Георги Господинов – баща му, майка му, съпругата му, дъщеря му Рая и  домашният любимец Йори от породата “Кавалер кинг чарлз шпаньол”. Любопитното е, това е първото куче, присъствало на сеанса в Звездната зала, но то геройски издържа без дори да залае.

DSC08948Милен Гайдаров, който е и двигател на идеята Георги Господинов да бъде избран за почетен член на Съюза на физиците, отправи много интересно предложение към колегите си – да обявят вътрешен конкурс с простия алгоритъм: „Прочети произведение на Георги Господинов, открий физиката, разкажи в час и получи шестица”. Според физика това е малка крачка към сближаване на двете вселени – физиката и литературата.

DSC08914Писателят беше много въодушевен от идеята, а тя може да се окаже и полезна за по-творчески настроените ученици, които се губят в дебрите на науката физика и това да е шансът им да използват книгите на Георги Господинов като спасителен пояс за получаване на иначе невъзможните шестици по предмета.

В кръга на шегата Милен Гайдаров предложи на Георги Господинов следвайки убеждението, че живеем в симетричен свят, физиците да му дават достатъчно приятни поводи и причини, за да може той да възстанови симетрията и да напише „Физика на веселбата” или „Физика на радостта”.

DSC08859 DSC08864

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply