Георги Господинов на среща с ямболлии като у дома

DSC09991Има покани, на които не може да се откаже, такава е поканата от Ямбол, с тези думи започна срещата си с ямболлии в препълнената зала на Художествена галерия „Жорж Папазов” писателят Георги Господинов.

Срещата беше непринудена, без помпозности и фанфари, като у дома. А вероятно точно присъствието на цялото му семейство – съпругата му, дъщеря му Рая, майка му, баща му, брат му, братовчеди и много познати и приятели от родния град, създадоха тази атмосфера на близост и ненапрегнатост, каквато може да се усети само у дома.

DSC00005Както писателят сам определи срещата – тя беше разговор и малко четене. Формално беше представяне на последната стихосбирка „Там, където не сме”, но по-скоро се превърна в разговор, преминал по оригиналната форма да бъдат задавани писмени въпроси, за да се избегне напрежението от питането в залата, а вероятно това също допринесе за по-голяма искреност.

DSC09992Скритият повод да бъде в Ямбол, както обясни Георги Господинов, е и 25-та годишнина от първата му книга „Лапидариум”, издадена от Тодор Стоянов в Ямбол с илюстрации на Цветан Казанджиев. В нея са издадени стихотворенията му, писани между 17 и 21 г., една част от които на билетчета за градски транспорт и затова са и толкова кратки.

DSC00008Георги Господинов и ученици на София Карастоянова прочетоха няколко стихотворения от новата стихосбирка, след което съвсем като у дома си той  сподели най-новото, свързано с него – на 15 юни ще излезе „Сляпата Вайша” в отделна книжка с оригиналните рисунки на Теодор Ушев и дори показа нейна чернова. Освен това по негов текст в момента се снима и филм, който ще се нарича „8 минути и 19 секунди”, колкото е времето, за което слънчевата светлина достига до Земята.

DSC00003И за да бъде привкусът от срещата още по-ямболски Георги Господинов не скри, че има да благодари на този град и изброи хората, които са му помогнали да формира отношението си към писането – поетът Георги Братанов, ръководител на първия кръжок, в който е бил като дете, Любомир Котев, ръководител на кръжока за младежи, спомена и Мария Вирхов, с която са били в кръжока и са били близки приятели. И заключи: „Дължа много на Ямбол”.

DSC00012На въпрос каква част от реални събития и герои има в творчеството му, той отговори, че поне 80 процента са конкретни истории, но е въпрос как ще ги разкажеш. Той даде за пример, че романът му „Физика на тъгата” започва с историята на неговия дядо, който е бил забравен като 3-годишно дете на мелница, автентична е и в по-голямата част историята му в Унгария. Писателят даде за пример и историята на Жулиета, описана и доукрасена в романа му, която е любима в Италия. Той направи интересна съпоставка между италианския град Сора и Ямбол, който е отдалечен от Рим почти колкото Ямбол от София, защото това са градове, които живеят свой живот.

DSC00049Въпросите бяха разнопосочни и интересни, като своеобразно интервю, което ямболлии искаха да направят със своя именит съгражданин. Един от тях беше дали се чувства осъществен, на което Георги Господинов отговори отрицателно, но все пак призна, че винаги е искал да пише и в момента има лукса да прави само това, което си е форма на осъщественост, но в същото време сподели, че е много трудно да си осъществен в среда, която не е осъществена така, както ти се иска на теб. По въпрос коя е думата, която го определя, той отговори – чуплив.

DSC00016А на питането как вижда Ямбол в мечтите си каза, че иска Ямбол да е буден и спокоен град. Според него това, че е отдалечен от столицата не е непременно недостатък, а особено състояние, което дава възможност на хората в него да си градят свой свят.

Всички присъстващи сякаш не искаха срещата да свършва, а след това извиха дълга опашка, за да получат автограф и да разменят спомен или добра дума с автора.

DSC00020 DSC00037 DSC00059 DSC00074 DSC00077 DSC00079 DSC00089 DSC00094 DSC00099 DSC00107

Диана Иванова

 

 

About the Author :

Leave a reply