Георги Георгиев, кмет на община “Тунджа”: Да потърсим воля да ни има – силни и независими – днес

georgi-georgiev-tundzhaУважаеми жители на община „Тунджа”,

Драги съграждани,

Честит празник!

На днешния ден, 22 септември, се обръщаме към събитията от 1878 година  – Освобождението на България от турско робство, преминаваме през 1885 година, датата 6 септември, на която празнувахме само преди няколко дни Съединението на Княжество България с Източна Румелия и достигаме до  септември 1908-а, годината, в която  е обявена Независимостта на България. Това един продължителен процес, но той ни изпълва със заслужено национално самочувствие, защото е постигнат благодарение на обединените усилия на държавниците и на цялото ни общество, на техния стремеж да се ликвидират тежките клаузи на Берлинския договор, затрудняващи икономическото, политическото и дипломатическото развитие на младото Българско Княжество.

Тези събития ни припомнят примера на дейците на българското националноосвободително движение, на онези, които дръзнаха да подготвят и да реализират българската независимост.

Днес, когато отстояваме своето заслужено място в духовното и политическо пространство на Стария континент, този пример и поуките на историята са ни много необходими. Те ни дават онзи важен урок, че когато сме единни, когато имаме кауза, можем да постигнем чудеса.

Ние трябва да оценим това, което са постигнали нашите деди – Независимостта на Родината, да потърсим отвъд обезверената безнадеждност на настоящето воля да ни има – силни и независими – днес.

В община „Тунджа” се стремим да следваме заветите на вдъхновените строители на съвременна България – стремим се да бъдем единни, да работим заедно за просперитета на община „Тунджа”, за нашето по-добро бъдеще.

Вярвам, че имаме и силите, и волята, и вярата да го направим с общи усилия.

Честит празник!

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА  „ТУНДЖА”

About the Author :