Георги Гачев: Правя виното от няколко сорта грозде

Ga4evГеорги Гачев прави домашно вино от над 40 години. Има три грамоти за най-хубаво домашно вино от читалище „Пробуда“-Ямбол, където е и дългогодишен член на настоятелството. Ето какво разказва той за тънкостите при производството на гроздовия елексир:

„Винаги правя виното от няколко сорта грозде. Всеки сорт дава своя аромат. Много хора правят грешката да оставят всичко да ферментира в каците или бидона. По тоя начин танинът, който се съдържа в гроздовите дръжки, после придава определен вкус. Аз отделям зърната, мачкам ги и веднага махам ципите, за да остане само шира. Това е основното, което е характерно за моята технология. Иначе ширата се влошава и от танина, и от химикалите, с които е пръскано гроздето и после при пиене се получават стомашни киселини. Гроздето е пръскано около осем пъти до беритба и да оставиш дръжките и ципите да ферментират с ширата, е престъпление.

Ако виненият градус на ширата е до 22 градуса, слагам на 100 л шира – 3 кг захар. Който казва, че не слага захар – лъжа е. Ако виненият градус е над 24  – нищо не слагам.

Друго основно правило, което спазвам, е следното – когато виното започне да ферментира, допълвам съда  – било бидон, било буре, така че той винаги да е пълен. Иначе влиза въздух, въздухът влиза в ширата и влошава качеството на виното.

Когато мине първата ферментация, малко рискувам – слагам капака на съда. Но така виното винаги става леко газирано.

Освен това оставям моето вино на два метра в земята. Винаги има разлика, когато виното е правено на тераса и когато е в земята. Правил съм експерименти, така е. Когато виното е в земята, там температурата е постоянна и това оказва влияние на самата ферментация. Правил съм сравнение – слагал съм го на терасата, в лятна кухня, слагал съм го и в мазето – на земята виното става друго.

Имах лозе на „Курткая“, сега в двора си имам шест асми със сортовете брестовица, бяло грозде без семки за ядене, румънски памид – има захарност 23 градуса, резекия – розово за ядене, ран булгар, царица на лозята – бяло много хубаво и сорт лакрима кристе. Стар лозар съм, баща ми имаше 2 декара лозе с хамбургски мискет и памид още навремето, преди кооперирането.“

About the Author :

1 Comment to “Георги Гачев: Правя виното от няколко сорта грозде”
  • Dr.Oetker
    September 7, 2020 - Reply

    Бай Георги поклон пред уменията ти.Наред с това имам няколко леки въпроса и ми се струва,че ти си правилния човек и заради дълголетния ти майсторлък и заради това,че както прочетох отдавна си имате работа с хамбурския мискет.Искам да направя вино от 2 сорта минимум,но въпроса ми е относно единия сорт от който не съм правил нито комбинирал вино.Става дума именно за Хамбурския мислет.Освен правилната технология която ще направя този път както си посочил ти ме интересува като сорт Хамбурския мискет в комбинация Мерло-Хамбурски мискет-Димят или Сира 50:40:10 ще се получи ли хубаво вино? Ясно е че преди всичко трябва да го направя както трябва,но да приемем,че се справя супер просто като комбинация дали е добра или да не си губя времето.Принципно мога да го направя и да вида сам резултата,но предпочитам да се вслушам в опитен винар отколкото да губя цяла една година на празно.Ако комбинацията е много добра според тебе и ми пишеш ще съм много благодарен.Под отговор приемам и направени от тебе корекции,съвети относно сортовете и %-тите шира както и критика :).

Leave a reply