Георги Гачев: Правя виното от няколко сорта грозде

Ga4evГеорги Гачев прави домашно вино от над 40 години. Има три грамоти за най-хубаво домашно вино от читалище „Пробуда“-Ямбол, където е и дългогодишен член на настоятелството. Ето какво разказва той за тънкостите при производството на гроздовия елексир:

„Винаги правя виното от няколко сорта грозде. Всеки сорт дава своя аромат. Много хора правят грешката да оставят всичко да ферментира в каците или бидона. По тоя начин танинът, който се съдържа в гроздовите дръжки, после придава определен вкус. Аз отделям зърната, мачкам ги и веднага махам ципите, за да остане само шира. Това е основното, което е характерно за моята технология. Иначе ширата се влошава и от танина, и от химикалите, с които е пръскано гроздето и после при пиене се получават стомашни киселини. Гроздето е пръскано около осем пъти до беритба и да оставиш дръжките и ципите да ферментират с ширата, е престъпление.

Ако виненият градус на ширата е до 22 градуса, слагам на 100 л шира – 3 кг захар. Който казва, че не слага захар – лъжа е. Ако виненият градус е над 24  – нищо не слагам.

Друго основно правило, което спазвам, е следното – когато виното започне да ферментира, допълвам съда  – било бидон, било буре, така че той винаги да е пълен. Иначе влиза въздух, въздухът влиза в ширата и влошава качеството на виното.

Когато мине първата ферментация, малко рискувам – слагам капака на съда. Но така виното винаги става леко газирано.

Освен това оставям моето вино на два метра в земята. Винаги има разлика, когато виното е правено на тераса и когато е в земята. Правил съм експерименти, така е. Когато виното е в земята, там температурата е постоянна и това оказва влияние на самата ферментация. Правил съм сравнение – слагал съм го на терасата, в лятна кухня, слагал съм го и в мазето – на земята виното става друго.

Имах лозе на „Курткая“, сега в двора си имам шест асми със сортовете брестовица, бяло грозде без семки за ядене, румънски памид – има захарност 23 градуса, резекия – розово за ядене, ран булгар, царица на лозята – бяло много хубаво и сорт лакрима кристе. Стар лозар съм, баща ми имаше 2 декара лозе с хамбургски мискет и памид още навремето, преди кооперирането.“

About the Author :