Георги Баев се върна на 90 в „Жорж Папазов”

wwwwЕдин от най-популярните български художници, Георги Баев, известен още като Джурлата, се върна на 90 години в Ямбол. И по-точно в Художествена галерия „Жорж Папазов”, и най-точно, чрез картините си, с които ямболската културна институция го почете за 90 години от рождението му. Покойният творец е считан за едно от големите имена в маринистиката. Роден е на 9 ноември 1924 година в град Бургас, а и къде другаде, щом само там, край морето, гларусите са истински.
И кейовете, освен ако не се казваш Иван Пейчев, и не си голям поет, какъвто бе писателят от Шумен. На юбилейната изложба на Джурлата присъства неговият син, Иво, който е юрист по професия, но това не му попречи да прочете умно и вдъхновено от платната на баща му слово. При откриването на изложбата присъства и директорът на бургаската Художествена галерия Георги Динев. Той сподели пред публиката, уважила паметта на големия майстор, че нашата галерия притежава картини на Джурлата, които той досега никога не е виждал.
Изкуствоведът Стойка Цингова, която въведе аудиторията в света на Георги Баев, уточни, че ямболската галерия притежава 16 платна на бургаския творец. Тя нарече платната на Джурлата „ненакърнени от естетиката на времето”. Цингова каза, че след 1983 година Баев е започнал ярко да изразява гражданската си позиция. През същата тази 1983 г. ателието на бургаския творец бе опожарено и мнозина считат, че това е повратна точка в неговия живот.
През 1949 г Баев. завършва специалност живопис в Академията, в класа на акад. Илия Петров и проф.Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия. Джурлата е почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус”, на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”. Пожарът в ателието му изгаря всичко, но Георги Баев превъзмогва драмата и се втурва в нови творчески пространства. Още на следващата година -1984, той показва композициите “Агресия”, “Апокалипсис сега”, “Обикновен фашизъм”, “На другия ден след атомната бомба”, “Удавник”, “Спомени”, превърнали се в събитие, според някои. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.
Според Стойка Цингова, изложбата, открита във вторник, „е третата по-мащабна акция на творби на Георги Баев в Ямбол. Преди това, през 1986 година, той участва в изложба край Тунджа, заедно с Георги Чапкънов и Стоян Цанев, имал и друго присъствие в града ни.
„Възхитен съм от тази изложба. Щастливо съм изненадан от платната, които виждам в ямболската галерия”, заяви Иво Баев, синът на художника. Картините, които притежава Галерия „Жорж Папазов”, са закупени в различни периоди. Имаме платно от вече далечната 1968 година, както и от 1975 г, а също и от по-близките като летоброене 1982, 1983,1984, 1985 години.
След като бе открита изложбата, бе прожектиран документален филм на Невена Тошева за Георги Баев.

Борислав Ненов

About the Author :