Ген. Съби Събев: Ямбол може да стане Регионален медицински център

20170313_140723„Ще лобирам за превръщането на т. нар. ”Нова болница” в Регионален медицински център, който да обслужва областите Ямбол, Сливен и Хасково, защото смятам, че това е една разумна инициатива.” Това сподели пред медиците от СБАЛ по Кардиология водачът на листата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” ген. Съби Събев. Заедно с него на срещата бяха и вторият в листата Павел Додов и д-р Георги Стефанов, който заема трета позиция.

В сферата на здравеопазването са правени много опити за реформи, но те не са се оказали достатъчно работещи. Един от акцентите в програмата на Коалицията ни заема въпросът с решаване проблемите на Спешната помощ, където ситуацията е особено опасна поради ниското възнаграждение и засилващата се несигурност на медиците, коментира още ген. Събев. В разговор с лекарите от частната болница той насочи вниманието към основните ангажименти, които „Реформаторски блок – Глас народен” поемат по отношение на здравеопазването. Част от тях са изграждане на нови или реконструиране на всички 198 филиала на центровете за спешна медицинска помощ; изграждане на модерни спешни отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ; закупуване на над 400 нови оборудвани санитарни автомобила. Коалицията ще настоява и за развитие на електронното здравеопазване чрез продължаване на мерките за изграждане на Национална здравна инфо система съобразно заложените параметри и срокове в Пътната карта за развитие на здравеопазването: електронна идентификация; електронна рецепта, електронно направление и електронен здравен запис, както и създаването на Национален здравно-информационен портал.

20170313_140812До няколко месеца Ямбол може да остане без хирурзи заради ниското заплащане, алармираха от своя страна лекарите от лечебното заведение. Проблемите в работата им са огромни, но най-тежко понасят факта, че институциите, които ги проверяват ги третират като престъпници. Какво ще направите, за да се издигне престижът на медицинските работници и да не бъдем обиждани и бити, попитаха още хората в бели престилки.

“В тази материя трябва да се пипа много внимателно, защото обществото не е готово за драстични промени и всякакви радикални стъпки водят до взривяване”, сподели с колегите си д-р Стефанов. Той подчерта, че в листите на “Реформаторски блок – Глас народен” има стойностни хора, които ще работят съвестно за доброто име на медицинските работници.

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” с номер 21 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply