Генерал Инзово откри празника на община „Тунджа”

DSC07337На личен ден –  Цветница, започнаха проявите от празничната програма на община „Тунджа”. Едно от най-активните тунджански села – Генерал Инзово, постави началото с ХVI- то издание на Общинския празник на харминията и красотата „От Цветница до Гергьовден”, което се проведе на 5 април, а ден по-рано беше официално открита  обновената сграда на Музеен комплекс „Старата Акбунарска къща”, за което общината е вложила близо 29 хиляди лева. Организатори на

DSC07353Паркът на селото отново събра малки и големи любители на традициите и фолклора, дошли не само от цялата тунджанска община, но и от Харманли и от Ямбол, за да вземат участие в празника.

46 състава от 33 читалища, училища, обединенидетски зеведения и пенсионерски клубове взеха участие в състезателната програма, а журито с председател Крум Георгиев и участници Янка Лилова и Люба Митева беше много затруднено да определи победителите.

DSC07392Първи пред публиката се изявиха малките самодейци от различни детски заведения, които пресъздадоха лазарския обичай, а детски танцов състав „Пандъклийчета” от с. Тенево показаха майсторството си в народните танци и зарази всички с настроение и младежки ентусиазъм.

 

 

DSC07415Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев поздрави всички участници и гости. Той открои значимостта на празника като подчерта, че не само младостта и традицията носят красотата на празника, а и това че тази година той съвпадна с обновяването на музейния комплекс. Кметът припомни, че още много добри неща ще се случват в селото през годината – предстои обновяване и модернизиране на спортния комплекс с открит плувен басейн, съблекални и външни душове, ще бъде възстановена комбинираната площадка за волейбол и баскетбол, съблекалнята към футболното игрище, ще бъде модернизирана водопроводната и канализационна инфраструктура на комплекса и модернизирана електрическата инсталация. Той припомни, че стойността на проекта е 325 751 лв., което е 100 процента безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитиена селските райони.

DSC07379Той не пропусна да каже и очакваната от инзовци новина, че предстои ремонт на пътя за Тенево. Георги Георгиев благодари на организаторите от селото, че толкова години продължават добрата традиция и съхраняват и популяризират непреходното богато фолклорно наследство и пожела на всички весели празници, здраве, вяра и сбъдната надежда за по-добро бъдеще.

Доброто време спомогна да се получи истински празник, а паркът на селото оживя не само от добрите изпълнения на сцената, но и от пъстротата на сергиите, вкусния мирис на скарите, оригиналността на детския панаир, които допринесоха за настроението на посетители и участници.

DSC07342 DSC07343 DSC07396 DSC07399 DSC07435 DSC07438 DSC07439 DSC07441 DSC07443 DSC07446 DSC07454 DSC07472 DSC07517 ??????????????????????????????? DSC07532 DSC07538

About the Author :