Гейзерчатата на таланта

DSC06248aa„Гейзерчетата на таланта сами се открояват” сподели на церемонията по връчване на наградите на лауреатите на VIII Национален конкурс за млади литератори и художници „Душата на един извор” Илиана Илиева от „Овергаз”, която е част от журито за оценяване на литературните творби. По традиция церемонията се проведе в  Художествена галерия „Жорж Папазов”, на която присъстваха организаторите, част от журито и наградените, макар една голяма част от тях да не успяха да дойдат, защото са в чужбина или са ангажирани.

DSC06223aaИлиана Илиева изтъкна още, че талантът има нужда да бъде чут и открит сред множеството, което е основна цел на конкурса, успял  да открие и подпомогне млади творци, които се развиват добре. Тя даде за пример победителя в първото издание на конкурса Момчил Цонев, който използвал наградата си да издаде първата си стихосбирка, а след това с нея спечелил престижния конкурс  за дебютна литература „Южна пролет”.

DSC06211aa„Не съм открила вдъхновение за наградения разказ в нищо добро, което да предизвика усмивка, но това е изкуството – да превръщаш лошите изживявания в нещо добро”, сподели при получаване на първата награда Бианка – Мария Желязкова, която е отличена за „Бащи за осиновяване”  в първа възрастова група (15-19 г.).

Победител при по-големите литератори – от 20 до 25 г., е Михаил Божков. В Категория „Изобразително изкуство”  първите награди са за Марина Желева  и Дарина Илиева.

DSC06231aНаградите връчиха Мая Виденова от фондация “Млада България”,  Илиана Илиева и кметът на Ямбол Георги Славов.

Осмото издание беше много оспорвано – в него участваха с творбите си 84 художници и 103 литератори. Освен грамота и парична награда, всички наградени получиха и сборник с най-добрите творби, който се издава по традиция.

DSC06241aКонкурсът е посветен на художника Жорж Папазов и на изкуствоведа Кирил Кръстев и се организира от община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България” и става все по-популярен сред младите творци с ясния си регламент и с възможността за творческа изява.

 

???????????????????????????????

About the Author :