Галина Карушкова: Поклон, любими учителю!

Реч на представител на първия випуск на Математическа гимназия при откриването на паметната плоча на Роман Хайнацки

Щастлива съм, че днес, 11 май – денят, в който Православната българска църква почита Светите братя Кирил и Методий, първоучители и първосъздатели на българската писменост, просвета и култура, сме се събрали тук, в нашето любимо училище, да се поклоним пред делото, труда и изключителната личност на нашия любим учител Роман Хайнацки.

Когато преди няколко години на една от нашите поредни срещи на випуска, малко спонтанно се взе решение да осъществим тази идея с доброволни средства, всичко ни изглеждаше далечно и трудно постижимо. Ето че, благодарение на усилията на сериозния инициативен комитет, идеята е реалност, и то точно в годината, когато се навършват 50 години от създаването на Ямболската математическа гимназия.

Един от вдъхновителите и най-ревностен и последователен радетел да има такова учебно заведение в град Ямбол,  безспорно е Роман Хайнацки.

За младите приятели, които присъстват тук, ще кажа, че той се ражда в Ямбол, в семейството на учителя по математика от руски произход Глеб Хайнацки и съпругата му Иванка, на 25.07.1933 год. Израства като умно и будно дете, в среда на интелигентни и културни люде. Завършва гимназия в родния Ямбол, а през 50-те години на миналия век – Математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Целият си жизнен път отдава на учителската професия и любимата си математика.

С безспорния си талант да увлича и провокира, дори с нестандартни подходи, показва красотата на науката математика на своите ученици. Целта е да бъдат постигнати успехи, не само на кандидатстудентските изпити, които са много трудни в онези години, но и участия, и постижения на национално и международно ниво в математическите олимпиади.

Изключително настойчиво и последователно работи в извънкласните форми, кръжоци, школи по математика и в основните училища в областта, за да набележи бъдещите гимназисти със способности и желания да изучават точната наука.

Разбира се, цяла плеяда способни и отдадени на професията учители математици работят и спомагат за успехите и постиженията не закъсняват и вече се говори за Ямболска математическа школа. Успехите на учениците от математическите паралелки на олимпиади и международни конкурси са важна причина за откриване на Ямболска математическа гиманзия „Николай Лобачевски“, по-късно преименувана на видния ямболски математик Атанас Радев. Първата учебна година, 1971/1972 г. стартира с три паралелки в 10 клас и по пет паралелки, в осми и девети. Екипът преподаватели с тогавашен директор Йордан Дойнов, и заместник-директор, математика Енчо Енчев, е сформиран от най-добрите професионалисти в своите области, а учениците са подбрани от целия окръг.

Началото е ентусиазирано и отговорно. Създадената атмосфера за самоусъвършенстване и благородна надпревара ни дадоха мотивацията, дълбокия смисъл на образоваността, с които да продължим напред.

Това огънче, което Роман Хайнацки запали у всеки един от нас, не угасна през годините. Успя да ни научи да мислим, да разсъждаваме и дори казваше, че е достатъчно да знаем трите имена и кога сме родени, а всичко друго да можем да доказваме.

Логически да стигаме до отговора на всяка задача или дори житейски въпрос, отчитайки всички възможни решения. Не е важен само учебникът и задължителната учебна програма, а и сборниците, статиите в математически списания за нестандартни задачи. Трудът и на преподавателите ни по останалите предмети даде също своите плодове.

И когато през 1973 година завърши нашият първи випуск, процентът продължили във ВУЗ беше 100. Сред нас има седем математици, преподаватели по математика и информатика, двама физици, двама архитекти, шест инженери по строителство и геодезия, тридесет и седем инженери в областта на машиностроенето, автоматизацията, електрически системи и апарати, радиотехника, съобщения, компютърни технологии, полиграфия, химически технологии и дървообработване; тринадесет военни инженери и специалисти в гражданската и военна авиация, в морския военен и граждански флот, трима лекари, трима икономисти, един известен социолог и преподавател, един художник, един професор по история на изкуството и зам. – ректор на Художествената академия в София.

Голямата гордост на нашия випуск е професорът по математика и статистика Здравко Славов, който е участник в две международни олимпиади в 10 и 11 клас, автор на научни публикации и преподавател в чужбина.

Това е кратката характеристика на нашия първи випуск, и всички ние сме такива благодарение на вас, нашите учители.  Следващите випуски след нас също имат блестящи таланти и много успели и реализирани в живота млади хора, които са представили и продължават да представят достойно Ямболската математическа гимназия и своите учители.

Всеки един от нас и до днес носи в сърцето и ума си искрицата светлина, дарена ни от Роман Хайнацки. През 2006 година загубихме завинаги любимия си учител, а град Ямбол се прости с една от най-емблематичните си личности.

Мисля, че той и приживе усещаше нашата обич и признателност.

Скъпи приятели, нека да благодарим за търпението на склуптора – каменоделец Петър Попов, подложен на всички наши изисквания. Да благодарим и за чудесната работа на специалистите от фирмата, отляла бронзовия барелеф „Милчев-61“  ЕООД  с управител Георги Милчев Господинов, които успяха да пресъздадат толкова добре, човешки, силно запомнящия се образ на Роман Хайнацки.

Тук той ще бди с неподражаемата си усмивка над бъдещите поколения, възпитаници на любимата ни гимназия.

Да пребъде за поколенията делото на един от най-достойните учители математици в България.

Поклон, любими учителю!

About the Author :

1 Comment to “Галина Карушкова: Поклон, любими учителю!”
  • Амиии....
    May 13, 2021 - Reply

    …щом така говорят значи наистина човекът е заслужил

Leave a reply