Галерия „Стойчев” – първите 7 и дните нататък

DSC09237С 46 автори по стените на Галерията си посрещна Великденските празници и своите първи 7 пролети Красимир Стойчев. Първите седем със своя, частна галерия, едно артистично самоубийство, за което и друг път съм писал.

Самоубийството може, и вероятно е, трябва  е, да е в кавички, защото Стойчев знае какво прави, кога го прави, как го прави. Той не е хазартен тип, който тръгва да пуска фойерверки и  след  месец  или максимум три, да прибере платната, оправдавайки се с времето.

DSC092407 не  е кръгла годишнина, но пък е магическа, ако си спомним българския фолклор, както и 3, и 9, а за галериста  Красимир Стойчев всеки голям празник е причина и за негов празник. А в дните преди Възкресение Христово е може би грехота един галерист да не подреди изложба.

И този път, както му е традиция вече, Красимир Стойчев показва платна и на автори, които досега не са акостирали при него: Стефан Темелков от Варна, семейството художници Марина и Николай Русеви , Здравко Йончев от Пловдив, Лъчезар Германов от Жеравна, Светлан Стефанов.

DSC09233Имената на тези автори са нови, но не и случайни във Великденската изложба на Галерия „Стойчев”. Няма как да има случайност, при автор като Темелков, който не просто има 44 изложби в биографията си, но има и признание в много от галериите на стария континент. Неговите две платна в ямболската великденска изложба на галерия „Стойчев”,” Зеленият кон”и „Средновековни приказки”, са пиршество на багрите, на многопластовите внушения, на виталността, която е и сън. Както почти всичко в изкуството.

DSC09243Бившият кмет на Жеравна  Лъчезар Германов също е топ попадение за галерия „Стойчев” със своите изключително колоритни стилизации на селския бит. Много топлина излъчват двете платна на пловдивчанина Здравко Йончев, Марина и Николай Русеви също са сред бижутата в тази празнична изложба на частната галерия.

Красимир Стойчев има един чудесен навик – да обича дълго, с години, творците, които са поверили платната си на него, и сега в свои води отново са картини на великолепните Катя Колева, Антон Антонов, както и пластики на Сейфетин  Шекеров и Леон Бабачев.

DSC09254Ямболското присъствие също е престижно:, страхотни икони на Поната и на Андон Балахуров, както и платна, избрани сред най-доброто, от творчеството на Цветан Казанджиев, Александрина Игнатова, Дияна Йорданова, Боряна Чапърова ( всъщност картината на Чапърова, „Лице от друго време”, е за първи път пред публиката), тя е един хубав, интересен , най-вече като внушение, колаж. Тук са и някои от най-добрите картини на Сашо Казанджиев, Стефан Качаков и Атанас Караманов.

DSC09257Централното място в новата експозиция е за иконите на Поната и на Андон Балахуров, както и за една работа на доайена Тодор Ялъмов, носеща името „Свети Георги”.

Различни до ярост стилове и автори е събрал във Великденската си изложба Красимир Стойчев, но той, като опитен и разбиращ от работата си човек, е намерил място, и начин, на всеки мястото да пасне.

DSC09249Да, невъзможна задача, но когато се търси, и се опитва, и това може да се получи

В тази експозиция, наречена на Възкресение Христово, се е получило.

Борислав Ненов

About the Author :