Галерия “Стойчев” представя творци от Горна Оряховица – ГОАРТ

IMG_1869Изложба на художници от Горна Оряховица – ГОАРТ, беше открита днес, 12 юни 2018 г., в арт галерия “Стойчев”. Това стана в присъствието на всички художници от сдружението, отсъстваше единствено техният официален говорител проф. Радослав Радев от Великотърновския университет. Домакинът Красимир Стойчев обяви, че посвещава тази изложба на своя баща.

Събитието откри ямболският художник Сашо Казанджиев. Той призна, че с част от творците се познава отдавна, защото са състуденти. Съчетаването на творчески мисли, вдъхновения на творци от различни поколения се среща рядко, подчерта той. Гостуващите художници са различни от всичко онова, което е показвано в галерия “Стойчев”, а това е и красотата на изкуството – винаги можеш да видиш нещо, за което не си и подозирал, каза още той.

IMG_1859“С тази изложба ГОАРТ поздравява гражданите на Ямбол. Ние сме обединени от приятелство, обща страст към изкуството, културен обмен с побратимените градове, отразяване в художествени произведения красотата на родния край, представяне зад граница на изложби, водени от идеята, че изкуството е отговорност в съхраняването и изграждането на духовна територия. Зрителят може да намери щастливо убежище в тези живописни и графични творби, представящи не само реалността, но и впечатления, и видения с по-абстрактни форми”, каза от името на горнооряховските художници Роза Абаджиева. Тя подчерта, че колегите й са различни в изразните средства и естетическите си виждания, но изложбата напомня, че изкуството е нещо безкрайно, осъществявано от земни личности, разчита се на ярката индивидуалност. Роза Абаджиева подчерта, че едно от големите постижения на сдружението е ежегодният международен пленер в живописта, който прави в Горна Оряховица – то е време за творчески контакти, изложби и обогатяване на местната IMG_1861галерия. “За наша гордост в сдружението членува и проф. Радослав Радев, с  удоволствие той представя нашите творчески вернисажи и ги превръща в празник”, изрично отбеляза тя. Художничката не спести и добрите думи по адрес на домакина Красимир Стойчев, превърнал “с голям успех и професионализъм това пространство в малък храм на изкуството, така необходим на всеки град”.

Началото на сдружение ГОАРТ е сложено на 18 октомври 2007 г. в първата съвместна изложба на художниците  – Ваня Трифонова-Балтова, Илия Банков, Ирена Янкова, Искрен Арабаджиев, Роза Абаджиева, Стефан Балтов, Петър Крусев, Пепа Хаджитодорова, Янко Янков, Петър Петров. Художници обединени от общата страст към  изкуството и различни в изразните си средства – живопис, графика, скулптура и словото на проф. Радослав Радев.

IMG_1854 IMG_1856 IMG_1860 IMG_1865 IMG_1866 IMG_1870 IMG_1871 IMG_1872

About the Author :

Leave a reply