В 12.30 часа избирателната активност в Ямбол е 19,74 %, в община “Тунджа” – 32,26 %

12 586 жители на община Ямбол са упражнили правото си на глас за избор на кмет и общински съветници до 12.30 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Екатерина Янева. Избирателната активност до този час е стигнала 19,74 %.

Има подадени 6 броя сигнали до Общинската избирателна комисия в Ямбол за провеждане на агитация непосредствено пред изборните помещения. Всеки един е проверен, докладван и в протоколите ще бъдат изнесени обстоятелствата от докладите и решенията, отбеляза Екатерина Янева. По данни на членове на секционни избирателни комисии, които не желаят да бъдат цитирани, проверките действително са  установили, че има осъществена агитация за конкретни кандидати от конкретна политическа сила, отбеляза тя. “Но тъй като е по данни на лица, които категорично не желаят да бъдат цитирани, Общинската избирателна комисия не го е установила по безспорен начин и затова е безсилна на конкретното лице, осъществяло агитация, да бъдат наложени санкции. Има и превишаване на права на членове на секционни избирателни комисии, но те няма да бъдат санкционирани”, допълни Екатерина Янева. Друг сигнал е за това, че в двора на училище “Петър Берон”, където има избирателни секции, е имало автомобил с номер на политическа сила и призив за гласуване. При проверката на място такъв автомобил не е бил установен. Има сигнал и за разпространение на агитация чрез личен профил във фейсбук. Според разпоредбите на Изборния кодекс личните профили в социалните мрежи не са услуги, чрез които се разпространява агитация, така че в този случай няма как да бъде санкциониран съответният кандидат, информираха още от Общинската избирателна комисия в Ямбол.

В община “Тунджа” избирателната активност до обяд е 32,26 %, там са гласували 6 146 жители на общината, информираха от ОИК “Тунджа”. В община Стралджа избирателната активност е 30,33%, в община Елхово – 25,78 %, а в община Болярово – 45,16 %.

About the Author :

Leave a reply