В Ямбол стартира Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията

Ямбол, 20.11. 2019 г.

Всеки български гражданин, желаещ да бъде донор в случай на настъпила и безспорно констатирана медицински мозъчна смърт, може да изрази своето съгласие, като попълни донорска карта, която се разпространява от доброволците на БЧК в рамките на Националната кампания “Да! За живот!” Това бе съобщено днес на пресконференция в БЧК-Ямбол.

Кампанията на Министерството на здравеопазването за подкрепа на донорството и трансплантацията стартира днес в Ямбол.  Партньор на БЧК в нея са Районните здравни инспекции – на брифинга присъства директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева, д-р Самра, както и доброволци на БЧК.

Националната кампания е започнала на 5 ноември и ще продължи до 5 декември. Целта е да се повиши информираността на обществото по въпросите на органното донорство, тъй като се оказва, че в България малко се говори по тази тема, а за съжаление, листата на чакащите е от над 1 200 човека в страната и по статистика от всички 28 държави в ЕС България е на последно място по трансплантирани хора на милион население. Причината е в недостатъчния брой донори и честия отказ на близките да дарят органите на починалия.

За страната са изработени  50 хил. броя донорски карти, БЧК-Ямбол разполага с 1500 броя. Важно е да се знае, че попълването на тази карта с име, адрес и телефон за връзка с близки, няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на притежателя й. Веднага след приключване на брифинга младежи от БМЧК-Ямбол отидоха да разпространяват донорски карти сред гражданите в центъра на града – в района на регионалната библиотека. След днешния ден донорски карти ще могат да бъдат намерени в БЧК-Ямбол.

За да дадат личен пример, първата донорска карта попълни директорът на БЧК-Ямбол Митко Филипов, а втората – директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева. Донорски карти ще бъдат предоставяни и при провеждането на курсове за кандидат-шофьори в БЧК.

“Има листа на чакащите и от това дали за тях ще се намери подходящия орган за трансплантация, зависи животът им. Трансплантирането на всеки орган е възможно в съвсем кратък интервал от време – белият дроб може да бъде трансплантиран до 4-тия – 6-тия час от установяването на мозъчната смърт; черният дроб – до 8-12 часа след установяване на мозъчна смърт. На 1 февруари 1969 г. в Александровска болница при проф. Никола Атанасов  и проф. Стоян Ламбрев е извършена първата органна трансплантация в България на 42-годишна жена. Трансплантиран й е бъбрек. Един донор на органи и тъкани може да спаси между 50 и 80 човека”, съобщи д-р Лиляна Генчева.

Националната кампания акцентира върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – те да са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин в случай на мозъчна смърт ще им помогнем при вземането на решение в тежък за семейството момент – те да знаят нашата воля приживе, тъй като последната дума е тяхна, заявяват инициаторите на кампанията.

About the Author :

Leave a reply