В Ямбол започна международната научна конференция „Техника, технологии, образование”

DSC07857В Културно-информационния център „Безистен” в Ямбол започна ежегодната международна научна конференция „Техника, технологии, образование” – ICTTE 2017, организирана от факултет „Техника и технологии” – Ямбол и ямболския клон на Съюза на учените.

Гости на конференцията бяха доц. Д-р Дарина Заимова – зам. -ректор на Тракийски университет Стара Загора; Евгени Косев  – мениджър финансиране и иновации към Enterprise Europe Network – Суонзи, Великобритания; д-р Петър Върбанов, участник в новооснованата лаборатория за научни изследвания в Технологичния университет в Бърно, Чехия; Факултет по машинноинженерство, гости и участници от университети в страната и чужбина, преподаватели и студенти от Факултета.

DSC07881„Научният форум си поставя за цел да предостави на учени и специалисти, работещи в областта на техническите и обществените науки да представят своите иновативни идеи, разработки,  резултати и постижения от научните си изследвания чрез презентации, дискусии и разговори”, каза в приветственото си слово към участниците деканът на Факултета проф. д-р Красимира Георгиева.

За участие в конференцията са заявени 81 научни доклада, автори на които са 49  чуждестранни и  85 български учени, а в 21 доклада участват студенти. Участници са учени от 17 висши училища и БАН от България и от 8 чуждестранни университета от  Чехия, Сърбия,  Русия, Турция, Украйна, Македония, Египет и Мароко.

DSC07892Приветствие към участниците поднесе доц. д-р Дарина Заимова, зам.-ректор по проектната дейност на Тракийския университет.  Тя изнесе и единия от трите пленарни доклада на тема ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Останалите два доклада бяха изнесени от Евгени Косев на тема „Възможностите за разработване и управление на проекти по партньорските схеми на програма „Хоризонт 2020” и от д-р Петър Върбанов на тема „Възможностите за финансиране на научните изследвания в Чехия”.

DSC07863За гостите и участниците в конференцията е предвиден поздрав от струнен квартет „Дианополис” и певицата Цветомира Гицова. Те ще имат възможност да разгледат и експозицията на Културно-информационния център „Безистена”.

Утре Международната конференция продължава във факултет „Техника и технологии” в седем секции: „Техника и технологии в машиностроенето, земеделието и автотранспорта”; „Моден и текстилен дизайн и технологии”; „Електротехника, електроника и автоматика”; „Компютърни науки и приложна математика”; „Енергетика, енергийна ефективност, архитектура”; „Хранителна наука и технология” и „Образователни технологии”. Ще бъде обособена и студентска сесия.

DSC07868

 

About the Author :