В Ямбол започва филмовото лято

kinoОт тази събота, 16 юли, в Градския парк на Ямбол стартира третото поред издание на летния филмов маратон, реализиран съвместно от община Ямбол и „София Филм Фест“. Фестивалът започва с прожекцията на българския филм „Жажда“ (2015 г.) на режисьора Светла Цоцоркова, с начало от 21.00 часа. Лентата е носител на наградата за най-добър български филм на 20-я
филмов фестивал в София през тази година. В продължение на дванадесет седмици жителите и гостите на града ще имат възможност да видят най-новите български и чуждестранни филми от фонда
на София Филм Фест, специално селектирани за събитието в Ямбол. Лятното кино в Ямбол бе възстановено преди три години и всеки сезон предлага безплатни прожекции на избрани филми от каталога на СФФ.

За ТРЕТА поредна година Община Ямбол кани публиката на София Филм Фест в ЯМБОЛ 

12 филма в 12 съботи

16 юли – 1 октомври 2016

ГРАДСКИ ПАРК

Спортен комплекс „Георги Дражев”

Мисия на София Филм Фест от години е да пътува с най-доброто кино от изминалата година в страната. Тазгодишното издание на фестивала в ЯМБОЛ ще се проведе от 16 юли до 1 октомври с прожекции ВСЯКА СЪБОТА на открито – в Градския парк – спортен комплекс „Георги Дражев”. 

Събитието се реализира благодарение на сътрудничеството между Община ЯМБОЛ и Арт Фест/София Филм Фест, с подкрепата на Националния Филмов Център и организацията на веригата киносалони Europa Cinemas.

Сред заглавията са забележителни български филми и международни продукции.
Откриването предстои на 16 юли от 21,00 часа с българския филм „ЖАЖДА” на Светла Цоцоркова. Творбата, който имаше своята световна премиера на фестивала в Сан Себастиан, донесе редица награди на своя екип – за режисура и операторско майсторство, както и за актьорство на двамата младежи Александър Бенев и Моника Найденова. Във филма те си партнират с големи български актьори като Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев. „Жажда” е филм за различните лица на любовта. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

„КАРЪЛ” на Тод Хейнс ще бъде прожектиран на 23 юли от 21,00 часа.  Един от безспорните хитове от изминалата година, филмът беше номиниран за Оскар ’16 в категориите най-добра актриса в главна роля, в поддържаща роля, операторско майсторство, костюми, музика и адаптиран сценарий. Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта”, „Каръл” разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.

30 юли, отново в 21,00 часа, предлага на киноманите в Ямбол превърналия се в един от най-обичаните нови български филми „КАРЪЦИ” на режисьора Ивайло Христов. През 2002 г. той създава „Емигранти” заедно с Людмил Тодоров, а 8 години по-късно е автор на един от най-успешните съвременни български филми „Стъпки в пясъка” – филм за емиграцията, преживяна през една невъзможна любов. През 2015 година идва ред на „Каръци”. Неговите герои остават…

На 6 август от 21,00 часа започва прожекцията на „МА МА” на режисьора Хулио Медем, в която Пенелопе Крус прави изумителна роля. „МА МА” е типична испанска продукция, изпълнена със силни емоции и страсти. Филмът разказва историята на Магда (Пенелопе Крус), която преминава през няколко тежки житейски изпитания – безработна е, мъжът ѝ я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Магда обаче не се предава пред трудностите – тя е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда…

Отново в събота, 13 август, филмовата вечер предлага полско-българската копродукция „КЕРБАЛА” на режисьора Кшищоф Лукашевич с участието на Христо Шопов и Александър Сано. През април 2004 година войната в Ирак е в разгара си. В Кербала бунтовници на „Ал Кайда” и „Aс-Садр” започват серия от нападения над града. Яростните атаки над кметството са посрещнати само от осемдесет полски и български войници, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа.

В 20,30 часа на 20 август предстои среща с най-новата творба на Вим Вендерс – „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД”. Филмът ни среща с историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си…

Следващата събота – 27 август, отново от 20,30 часа филмовата магия ни пренася в Косово, 2004 година с най-новата творба на Горан Радованович „АНКЛАВ”. Пет години след войната, сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Какво се случва, когато някой умре в анклава, а гробището е отвъд, във вражеската територия?

3 септември от 20,00 часа програмата на „София Филм Фест на път в Ямбол” предлага филма, спечелил Наградата на публиката на 20-ия София Филм Фест – МАЙМУНА” на Димитър Коцев – Шошо.

Ива (17) и Мая (12) са сестри на разведени родители. Двете имат общ баща Андрей и различни майки. Лутайки се из емоционалните амплитуди на тийнейджърството, фантазиите и страховете си, двете са много близки с баща си, който може би е единствената устойчива опорна точка в крехкия период между детството и зрелостта. В объркания им свят, пълен с твърде много родители и неясни граници на семейството, двете оцеляват, всяка по свои правила.

Ролите са разпределени между младите Александра Костова и Радина Боршош, а също и Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев. „Маймуна” е продукция на Spotlight, продуценти на са Найо Тицин и Димитър Коцев-Шошо.

На 10 септември от 20,00 часа продължаваме с „ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА”. Шедьовърът на колумбийския режисьор Сиро Гера ни потапя в непознатата вселена на Амазония, нейния начин на живот, вярванията и отношение към духовното. Филмът печели редица награди, измежду които се откроява призът Art Cinema Award в Кан и номинацията за чуждоезичен Оскар ‘16.

С прожекция на филма, който откри 20-ия СФФ – най-новата творба на режисьорката Иглика Трифонова „ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА и НЕГОВИЯТ СИН”, продължаваме на 17 септември от 19,30 часа. Историята на този филм започва с предложена от Емил Христов идея от вестник – за един от процесите на Международния трибунал в Хага срещу сръбски военен.
И завършва 10 години по-късно с финалните надписи на филма, в който няколко (не)действителни герои се борят за насъщното – свободата, родителската обич, земята, която те е отгледала, справедливостта – по всички правилни и неправилни начини.

Програмата продължава на 24 септември от 19,30 часа с представяне на „ФРЕНСКА ПРИКАЗКА” – най-новия филм на Аньес Жауи, на който сценаристи са тя и Жан Пиер Бакри. С награда за най-добър сценарий от Валядолид и номинация за награда на публиката в Чикаго, филмът разказва за Лора – момиче на 24, което мечатае за Принца от приказките. И когато съдбата й посочва Сандро, тя решава, че го е открила. Но запознанството с тайнствения Максим Волф, поставя под въпрос приказните идеали. Героите се борят със своите проблеми и попадат в много комични ситуации, предизвикани от сблъсъка между мечтите и реалността…

Финалът на „София Филм Фест в Ямбол” за 2016 година поставяме с анимационната творба „ПРОРОКЪТ” ОТ ХАЛИЛ ДЖУБРАН” – на 1 октомври от 19,30 часа. Анимационният филм с гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Джон Кразински, Кувенжане Уолис, Алфред Молина, Франк Лангела пресъздава фрагменти от „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран, един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в „Пророкът” от Халил Джубран” – анимационна антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване.

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно неочаквано приятелство, но същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който ще го върне в страната му. По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни въображаеми сцени. Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?

* * *

Организатори на събитието са Арт Фест/София Филм Фест и Община ЯМБОЛ, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

„София Филм Фест в Ямбол” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. 

От 2015 година „София Филм Фест на път” се подкрепя от мрежата на европейските киносалони Europa Cinemas. 

Очакваме Ви на Кино в ГРАДСКИЯ ПАРК – Спортен комплекс „Георги Дражев”! 

ВХОД – С В О Б О Д Е Н!

About the Author :