В Ямбол беше представен оригиналният атракцион Исторически парк

IMG_7734Атракционът Исторически парк край Варна, който ще заработи на 22 юни, беше представен вчера, 2 април 2019 г., в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол от създателя на проекта Ивелин Михайлов. Ето какво сподели той специално за “Делник” минути преди презентацията: “Исторически парк е нов обект, който се случва в България, такъв не се е случвал в света. Това е един Исторически парк, който пресъздава историята много години назад. Важно е да знаем историята, защото ни е известно, че който не се учи от историята, повтаря същите грешки, каквито са правили предци. А това е липса на развитие напред. Понякога то може да се окаже катастрофално за хората. Затова  винаги е хубаво да се върнем назад, да се учим от грешките и успехите на нашите предци и да продължим напред.

IMG_7733До Варна ние правим най-големия Исторически парк в света. Направен е само с естествени материали за разлика от всички останали атракционни паркове, които използват много изкуствени материали. Ще можем да видим много дълга времева линия, в която хората ще могат да пътуват във времето назад.  Дълга, защото по нашите земи са се случвали много интересни неща в продължение на над 10 хил. години и всичко това човек ще може не само да го види като музей, а да го изживее в Исторически парк все едно е участник в събитията. И живи участници ще има, и посетителите ще могат да станат участници. Те ще могат да научат много неща – ще могат да опитат и храната на древните, да се докоснат до музиката,  до различните им обичаи и до различните физически и умствени активности, които са правили хората преди години.

IMG_7738Възстановките са хубаво нещо, но за да се прави една възстановка е хубаво и да има добър декор, да има и по-голяма мащабност, за да могат всички участници да се синхронизират – ето това ще представлява Исторически парк. Много по-развити възстановки, които да дават възможност на хората наистина да се потопят в историята и да бъдат участници.

Исторически парк отваря врати на 22 юни, той няма да спира да се развива и може би в следващите 50 години ще продължава нещо да се добавя. Това е изцяло частна инициатива. Първата част е разположена на 136 дка, но в един момент ще надмине над 1000 дка. Това ще е исторически курорт подобен на Слънчев бряг, Златни пясъци, но без пренаселване, без високо строителство и хотели, а всичко ще бъде направено  с единна мисъл – когато човек влезе, все едно е влязъл в кътче от миналото.”

IMG_7731Исторически парк ще се намира на 33 км от Варна. Пред него ще има паркинг, входът представлява средновековна крепост с дървен мост и крепостен ров. Има много парково пространство, езерата са 10 дка, като там ще има и възстановка на тракийски кораб.

Селище от преди 5 хил. години представя праисторията. Тракийското време е представено от тракийски дворец, три гробници – една с пълно погребение, втората само с вещите на царя и третата – с ритуално предназначение, включително музика. Периодът на Римската империя по нашите земи ще присъства с античен театър, вила – всичко, направено от мрамор. В Исторически парк ще има още: ранносредновековно българско селище; прабългарско селище с юрта като вид походно жилище. Първото българско царство ще бъде представено от дворец, вкл. белоглинената керамика – характерна само за България, военната уредба, занаяти, българската писменост. Ще може да се види и архитектурата на Второто българско царство – зала за пиршества; място, където са секли монети; място, където са преписвали книги.

IMG_7737В Историческия парк ще има два детски къта, ресторанти с автентичната българска кухня от съответната епоха и кухнята на народите, които са живели тук. Различните епохи имат различни продукти, но ние не ги смесваме, подчерта Ивелин Михайлов.  Догодина ще бъде разкрит голяма конна база с антични представления и възможност посетителите също да яздят.

Ще има къщи, издържани  в средновековната българска архитектура, където посетителите могат да отсядат за определен период време, като дори съдовете и обзавеждането ще отговарят на съответната епоха.

Ще има пазар за натурални продукти от различните региони на България. Ще се прожектират филмчета за живота на хората в различните епохи; ще участват много възстановчици. Посетителите ще могат да научат много за животните и птиците по нашите земи в миналото. Предвидени са културни събитие от онези времена. Организаторите са се свързали дори с потомците на българите от Волжка България и фестивал ще показва как са се развили българите, пръснати по света – Волжка България, българите на Баян, българите на Алцек в Италия. Ще се пресъздават битките с Османската империя.

По-ниските цени за българи-посетители н Исторически парк ще бъдат възможни чрез клубни карти – 20 лв. индивидуални и семейни карти – 50 лв. Те са за 10 г. и ще дават отстъпки за храни, нощувки, сувенири. Нар., нощувка в цяла къща с карта ще е 100-150 лв., без – 150 евро. Входът през първата година ще е 20 лв. с карта, без карта – 30 лв., като с развитието и обогатяването на Историческия парк цената ще се променя.

About the Author :

1 Comment to “В Ямбол беше представен оригиналният атракцион Исторически парк”
  • Story
    October 2, 2019 - Reply

    Имаите поне малко съвест и не лъжете хората! Стига сте обещавали чудеса на наивниците, стига сте натискали хората да си продават имотите за да им крадете парите с тази пирамида.

Leave a reply