В село Камен връх умеят да празнуват и пазят българските традиции

IMG_0034В село Камен връх на 11 май 2019 г. за пореден път се стекоха множество гости, за да отбележат традиционния празник на селото. Честването започна в храма „Свети Атанасий“, където множеството гости имаха възможност да запалят свещ за починалите си близки и здравето на семействата си и да кажат своята молитва за любимия си роден край, който да продължава да ги събира всяка година.

В красиви разноцветни багри грееха цветята в отлично поддържания църковен двор, а множеството гости на празника с възхищение разглеждаха тази пъстрота, поддържана от новия кметски наместник Янка Тенева и деятеля от църковното настоятелство Красимир Апостолов. Разбира се, главна роля в организацията и всичко постигнато в последните четири години, има и досегашният кметски наместник Димитър Стоянов Димитров, настоящ кмет на село Стефан Каражово по стечение на обстоятелствата. Димитър Стоянов посрещаше гостите като домакин, заедно с наследилата го Янка Тенева.

Гости на празника на село Камен връх бяха кметът на общината Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, бившият дългогодишен кметски наместник Иванка Хамбарлиева, кметски наместници от други населени места на общината, дарители, бивши жители на селото и много, много гости.

Към множеството, събрало се на площада се обърна досегашният кметски наместник Димитър Димитров. Той благодари на всички, че за поредна година станаха част от този мил за всички празник и изказа сърдечна благодарност на спонсорите: община Болярово, Величко Христов, Марина Сачакова, Кольо Иванов и Йовчо Йовчев.

Общинският кмет Христо Христов също поздрави всички присъстващи и призова да не забравят родното си място и корените си и все така да се завръщат тук при всеки повод и да пазят традициите и български дух.

Приятна изненада за всички бе възстановката на традиционната седянка в село Камен връх. Водеща на нея бе Пенка Стоянова, която разказа своите спомени от детството – именно на същото място някога са ставали най-големите седянки, така са протичали – с най-личните, работливи, красиви и гласовити моми и ергени от целия район, които са идвали да гледат ненагледните девойки на Камен връх. Една от най-гласовитите някогашни моми на селото – 84 годишната баба Джена (Дженка Петрова Тодорова) също бе на импровизираната седянка и тъчеше, свела поглед – както в някогашните си момински години. Други някогашни лични девойки от селото също бяха тук – двете Пенки, Марина и още няколко селски красавици, намерили късмета си в различни краища – Бургас, Казанлък, а Пенка Андонова и съвсем близо – в село Мамарчево. Разказвайки за някогашните традиции и пеейки песните, които са се пели по тукашните седенки, Пенка Стоянова и останалите, станаха част от драматизацията на закачките между моми и ергени и дори кражбата на мома и приставането на такива седенки. Вълнуващо преживяване не само за изпълнителите, но и за техните деца, които с интерес ги гледаха и снимаха.

Своят юбилей на тази дата празнуваха и деветнадесет човека от набор 49. Величко Христов, вторият водещ, поздрави всички тях, както и учителките им – първата Желязка Никова и следващата Янка Пеева. Първата учителка им пожела никога да не  забравят красивото си родно село и първите си крачки тук и да се завръщат винаги, колкото и заети и ангажирани да са в делниците си.

За доброто настроение на всички се грижеха оркестър „Преслав“ – град Ямбол с гласовитата си солистка Таня Чирпанлиева. Разбира се, със свои изпълнения се включваха и талантите на Камен връх, основно талантливата Пенка Стоянова.

Много бяха кръшните хора и музикалните поздрави в този ден, както и незабравимите мигове, милите спомени и пожеланията на множеството гости. След тях основното беше – да се събират все така заедно поне веднъж в годината и да се пази българския дух. А жителите на село Камен връх – бивши и настоящи, знаят как да го направят и са го доказали в годините!

IMG_0002 IMG_0055 IMG_0079 IMG_0091 IMG_0106 IMG_0109 IMG_0116 IMG_0137 IMG_0150

Лора Величкова

About the Author :

Leave a reply